REKLAMA
Nie da się ukryć, iż to, w jaki sposób się odżywiamy, ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Niewłaściwe odżywianie grozi nie tylko nadwagą czy otyłością, ale sprzyja też powstawaniu szeregu chorób układu krążenia, układu kostnego, sprzyja także wystąpieniu cukrzycy czy chorób nowotworowych. Cukrzyca natomiast może prowadzić do uszkodzeń naczyń krwionośnych, a w efekcie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Aby odżywiać się zdrowiej, należy codzienną dietę wzbogacać o warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, sięgnąć po chudy nabiał i chude mięso, a jednocześnie ograniczyć produkty bogatotłuszczowe (przede wszystkim te bogate w tłuszcze zwierzęce), z dużą zawartością cukrów prostych (glukozy, fruktozy), sól oraz żywność wysokoprzetworzoną. Pamiętać należy też o regularnym piciu wody – dzienne zapotrzebowanie to ok. 2,5 litra wody (uwzględniając zarówno wodę pochodzącą z napojów, jak i produktów spożywczych). Zaleca się, żeby wypijać przynajmniej 1,5 l wody dziennie. Jednocześnie trzeba eliminować napoje słodzone. W szklance takiego napoju może znajdować się 4-5 łyżeczek cukru lub innych substancji słodzących. Składniki zawarte w takich napojach zwiększają ryzyko wielu chorób, w tym wystąpienia cukrzycy, wysokiego poziomu cholesterolu, a w konsekwencji chorób układu krążenia.
Aby go zobaczyć przejdź do strony z najnowszymi komentarzami.