Wyniki badań opublikowane w piśmie „International Journal for Cancer” powinny być inspiracją do zmiany diety na mniej mięsną, a bardziej roślinną, zwłaszcza przez osoby, w których rodzinie obserwuje się zapadalność na nowotwory.

Jak wynika z trwającej 17 lat obserwacji naukowców z Uniwersytetu Leeds, ograniczenie spożywania czerwonego mięsa znacząco zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Badaniem objęto ponad 32 tys. kobiet. Okazało się, że rak końcowego odcinka jelita grubego częściej rozwijał się u kobiet, które regularnie jadły czerwone mięso w porównaniu do ich rówieśniczek, które jadły go niewiele.

Rak jelita grubego zbiera tragiczne żniwo w Polsce. Jak wynika z prezentowanego rok temu raportu „Sytuacja pacjenta z nowotworem jelita grubego w Polsce. Propozycje zmian", nasz kraj odnotowuje najwyższą dynamikę wzrostu zachorowań na ten nowotwór w całej Europie. Wśród czynników ryzyka zachorowania wymienia się dietę. Warto więc zadbać o to, co trafia na nasze talerze. Lepiej ograniczyć spożycie mięsa i jego przetworów, zaś jeść więcej warzyw i owoców.

Wśród typowych objawów raka jelita grubego wymienia się: ból brzucha, problemy z wypróżnianiem, wzdęcia, spadek masy ciała, brak apetytu, niedokrwistość, gorączka.