Potrzebujesz ugotowanych brokułów (gotuj je krótko - maksymalnie 3 minuty, najlepiej na parze), zielonego ogórka, sałaty włoskiej, zielonego jabłka oraz limonki. Proporcje tych warzyw i owoców dobierz według swoich upodobań smakowych, ale tak, by brokuły i ogórek były w proporcji jeden do jednego (czyli np. szklanka zmiksowanych brokułów i szklanka zmiksowanego ogórka).

Wrzuć do blendera brokuły, zielony ogórek bez skórki, jabłko bez gniazda nasiennego, liście sałaty i miksuj na gładka masę. Na koniec wciśnij sok z limonki.

Siłą takiego koktajlu są przede wszystkim brokuły i sałata (warzywa kapustne), bo zawierają ditioltiony, indole, glukozynolany - antyrakowe związki o udowodnionym naukowo działaniu. Warto pić go codziennie, np. przed snem, bo przy okazji świetnie syci i gasi pragnienie na dłużej.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>