Jaka dieta jest niezbędna przy chorobie nowotworowej

Iwonna Widzyńska-Gołacka | 2010-12-15 12:03 | Aktualizacja: 15:48
Jaka dieta jest niezbędna przy chorobie nowotworowej

Jaka dieta jest niezbędna przy chorobie nowotworowej / Shutterstock)

Po zakończeniu leczenia przyszła pora na odbudowę i wzmocnienie organizmu. Jednym z czynników, który ma bardzo duże znaczenie w powrocie do pełnego zdrowia, jest właściwy sposób żywienia chorego, a więc jego dieta.




Badania naukowe wielokrotnie wykazały, że jedzenie jest przyczyną największej i stale rosnącej ilości chorób. Wywołują je bakterie, wirusy, brud i pasożyty zawarte w niestarannie umytych surowcach i źle przygotowanej żywności.

Ataki na organizm

Bakterie i inne szkodliwe czynniki znajdują się w prawie wszystkich składnikach naszego jedzenia. Większość z nich jest nieszkodliwa lub prawie nieszkodliwa dla zdrowych osób z prawidłowo działającym układem odpornościowym. Niestety rekonwalescenci po chorobie nowotworowej poddani chemioterapii, naświetlaniom, operacjom, czy przeszczepowi komórek są bardzo wrażliwi na wszystkie infekcje, włączając w to właśnie choroby pochodzące z żywności. Dlatego potrawy i produkty dla tych chorych powinny być szczególnie dokładnie myte, płukane, przygotowywane w czystych pomieszczeniach, w wyparzonych naczyniach i talerzach oraz sztućcach. I przez odpowiednio przygotowane osoby (czyste fartuchy i świeżo umyte ręce).

Różne potrzeby

Wielu lekarzy twierdzi, że jest wiele chorób nowotworowych i wiele metod ich leczenia. A to ma wielki wpływ na dietę chorego. Inna będzie dieta dla kobiety, której usunięto pierś, a inna dla osoby, której usunięto żołądek lub fragment jelita. Organizm wymaga czegoś innego gdy zastosowano chirurgię, radioterapię, chemioterapię, czy metodą celowaną, a inaczej gdy w leczeniu stosowano dwie z tych metod, albo nawet trzy.

Rekonwalescent powinien dostawać kilka (6 – 7) małych posiłków dziennie. Powinny być niewielkie, ładnie podane, kolorowe i aromatyczne. Zdarza się, że chory potrzebuje bardzo specjalistycznej diety, ale wtedy na pewno poinformuje go o tym lekarz prowadzący. Przy wszelkich chłoniakach, transplantacjach szpiku, gdzie zniszczono w trakcie leczenia barierę ochronną organizmu radio i chemioterapią, dieta powinna być bardzo szczególna. Trzeba unikać wszelkich szkodliwych źródeł bakterii, wirusów i grzybów. Pomaga w tym dieta, która nie zawiera żadnej surowizny. Nawet listka sałaty, czy plasterka pomidora. Są natomiast pewne generalne zasady diety dla rekonwalescentów po chorobie nowotworowej.

10 zasad dietetycznych Amerykańskiego Instytutu do Badań Nad Rakiem dla rekonwalescentów po chorobie onkologicznej. Powinni ich przestrzegać także ci, którzy starają się chorobie zapobiec.

1. Należy zachować prawidłową wagę, nie dopuścić do zbyt dużej nadwagi, ale jednocześnie nie doprowadzić organizmu do nadmiernego wychudzenia.

2. Trzeba ćwiczyć codziennie przez minimum 30 minut. W zależności od wieku i kondycji wybrać odpowiedni rodzaj zajęć fizycznych. Nie wolno zaczynać od zbyt forsownych ćwiczeń.

3. Ważne jest unikanie słodkich napojów. Wysoko słodzone, pełne konserwantów soczki, drinki i nektary są bardzo szkodliwe.

4. Trzeba również rezygnować z wysoko przetworzonej, bardzo mocno solonej żywności, nie zawierającej błonnika, za to mającej w swoim składzie bardzo dużo tłuszczu, (gotowych dań, zup itp.).

5. Trzeba wprowadzić do menu rozmaite rodzaje warzyw, owoców, pełne ziarna zbóż, fasolę i groch. Nie wolno zapominać o kaszy.

6. Należy ograniczyć ilość spożywanego czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina, baranina) oraz wszelkich przetworzonych mięs (wędliny).

7. Picie alkoholu jest niewskazane, a najwyżej ograniczone do 1 drinka dla kobiety i 2 drinków dla mężczyzny tygodniowo.

8. Z diety należy maksymalnie wyłączyć solenie jedzenia i kupowanie żywności bardzo solonej przez producenta.

9. Nie wolno zażywać żadnych suplementów, które mają chronić przed chorobą nowotworową.

10. Każda mama powinna – dla dobra obojga, jej i dziecka – karmić piersią swoje maleństwo minimum do 6 miesiąca życia.

I zawsze trzeba pamiętać o tym, aby nie palić papierosów i nie siedzieć w zadymionych pomieszczeniach. Bardzo istotne w diecie rekonwalescentów po chorobie nowotworowej jest to, aby wszystkie produkty były świeżo przygotowane i pochodziły w miarę możliwości z gospodarstw ekologicznych (nie stosujących chemii w uprawie i ochronie roślin).






zdjęcie autora

Autorem tekstu jest

Iwonna Widzyńska-Gołacka

Źródło: Fundacja Onkologiczna ALIVIA
12następna »
Wypowiedzi: 2
  • ~Piotr2013-11-09 11:24

    Mamy bezpłatny poradnik żywieniowy z książką kucharską w wersji elektronicznej, można go otrzymać tu:
    http://www.natemat.com.pl/diety/dieta-onkolog.html

  • ~Antonina2013-03-02 17:15

    Po przebytej chorobie nowotworowej w 2000 r. na stałe zmieniłam swoje nawyki żywieniowe. Staram się jadać produkty urozmaicone, ale lekkostrawne. Mam tendencje do tycia, więc dodatkowo muszę kontrolować wagę. Nie jest łatwo żyć w ten sposób na początku, z czasem oswoiłam się z tym.


Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV