Kobiety, które w okresie ciąży spożywają mało węglowodanów, są bardziej narażone na urodzenie dziecka z wadą cewy nerwowej – informują uczeni na łamach pisma "Birth Defects Research" (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bdr2.1198/abstract), których cytuje serwis pap.pl (http://www.pap.pl/aktualnosci/zdrowie/news,1261938,zbyt-malo-weglowodanow-to-wieksze-ryzyko-wad-wrodzonych.html). Wady te powstają w okresie prenatalnym i stanowią przyczynę niepełnosprawności i zgonów dzieci.

Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące 11.285 kobiet. W tej grupie wystąpiło 1.740 przypadków narodzin (oraz poronień) dzieci z rozszczepem kręgosłupa lub bezmózgowiem.

Dieta matki przed i w czasie ciąży odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju płodu. Nasze badania sugerują, że niskie spożycie węglowodanów może zwiększać ryzyko wystąpienia u dziecka wady wrodzonej o 30 procent – komentuje prowadząca badania doktor Tania Desrosiers z University of North Carolina w Chapel Hill. – Wyniki te są niepokojące, biorąc pod uwagę popularność diet niskowęglowodanowych – dodaje specjalistka cytowana przez pap.pl.