Liczy się dieta kobiety także przed zajściem w ciążę. Ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości kwasu foliowego (chroni przed wadami wrodzonymi płodu) i witaminy D (wzmacnia kości). Prawidłowo zbilansowana dieta przyszłej mamy chroni również przed rozwojem wad wrodzonych serca, tj.: ubytek w przegrodzie międzykomorowej (VSD) i międzyprzedsionkowej (ASD) oraz tetralogia Fallota (ToF).

Reklama

Eksperci, niezmiennie, zalecają ciężarnym spożywanie jak największej ilości świeżych warzyw i owoców, jak również ryb.

W badaniu uwzględniono dane 19 tysięcy kobiet. Amerykańscy uczeni analizowali dietę pań przed zajściem w ciążę oraz w jej trakcie, a następnie sprawdzali zdrowie dziecka. Wyniki opublikowali na łamach „Archives of Diseases in Childhood Fetal & Neonatal Edition”.

Reklama

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>