Dorota Świątkowska - dietetyk z Instytutu mówi, że ciężarna powinna mieć dietę urozmaiconą. Według niej, najważniejsza jest różnorodność i większa ilość posiłków. Chodzi o to żeby kobieta starała się jeść różne produkty: owoce, warzywa, białko oraz by spożywała 5 posiłków dziennie a nie 2-3, jak czasem bywa.

Reklama

Doktor Tomasz Maciejewski - dyrektor Instytutu podkreśla, że największym błędem w odżywianiu kobiet w ciąży jest, tak zwane, jedzenie za dwoje. Podaż kalorii powinna być większa niż przed ciążą, w różnych trymestrach inna, ale nie wolno się przejadać. Jeżeli mama się przekarmia, to przekarmia także swoje dziecko, które odżywia się razem z nią, a skutkiem tego jest otyłość i choroba wieńcowa - podkreśla.

Poradnik jest dostępny bezpłatnie na stronie internetowej Instytutu Matki i Dziecka.

Trwa ładowanie wpisu