Profesor Piotr Socha z CZD wyjaśnił, że w pierwszych trzech latach życia kształtują się: smak oraz nawyki żywieniowe, które mają wpływ na ryzyko wystąpienia wielu chorób w przyszłości. Badania pokazują też, że rozwojowi otyłości sprzyja picie w dzieciństwie słodzonych napojów.
Zdaniem profesora Sochy, poprzez żłobki i przedszkola łatwiej jest wprowadzić odpowiednie standardy żywienia i można kształtować zwyczaje żywieniowe najmłodszych.
Agnieszka Domańska, specjalista do spraw żywienia w Zespole Żłobków w Warszawie podkreśla, że posiłki przygotowywane w tych placówkach są smaczne i kolorowe. Zdarza się, że dzieci, które bardzo długo były karmione przez rodziców gotowymi zupkami w słoiczkach czy butelką, nie umieją gryźć i właśnie w żłobku uczą się właściwych nawyków.
W upowszechnieniu wiedzy na temat prawidłowego żywienia małych dzieci ma pomóc ogólnopolski program "1000 Pierwszych dni dla zdrowia". W ramach akcji zaplanowano w przychodniach, żłobkach i przedszkolach warsztaty oraz spotkania edukacyjne dla rodziców dotyczące zasad zdrowego żywienia maluchów.
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.1000dni.pl.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>