Naukowcy z Charité University Hospital w Berlinie sprawdzili, dlaczego otyłe dzieci jedzą większe porcje niż ich szczupli koledzy. Do swojego badania zaprosili 94 maluchów z wagą ciała w normie oraz 99 otyłych w wieku od 6 do 18 lat.

Reklama

Okazuje się, że otyłe dzieci jedzą większe porcje, ponieważ ich kubki smakowe są mniej wrażliwe i dlatego muszę zjeść więcej, aby poczuć smak potrawy - tłumaczą badacze w internetowym wydaniu "Archives of Disease in Childhood". W porównaniu do szczupłych rówieśników, mają słabą zdolność do odróżniania podstawowych smaków.

Otyłe dzieci najłatwiej odróżniały smak słodki i słony, zaś najtrudniej słony i kwaśny oraz słony i pikantny.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu

Reklama