Naukowcy zdecydowali się zbadać, czy dieta dziecka, ma wpływ na jego późniejszy rozwój i poziom IQ. Wyniki badań, mają zachęcić rodziców do przywiązywania większej wagi do diety swoich pociech.

Reklama

To oczywiste, że sposób, w jaki się odżywiamy i produkty spożywcze, po które sięgamy wpływają na pracę naszego mózgu. Poprzednie badania analizowały jedynie wpływ konkretnych produktów na poziom IQ wśród dzieci, najnowsze badania sprawdzają, czy posiłki, które spożywają najmłodsi wpływają na ich rozwój - wyjaśnia Dr Sophie von Stumm.

Badania wskazały, że uboga i niezdrowa dieta najmłodszych powoduje, że wypadają one gorzej w testach na inteligencję i maja większe trudności w szkole. To pokazuje jak ważna jest wysoka jakość posiłków jakie podajemy dzieciom - komentuje specjalistka.

Do podobnych wniosków doszli amerykańscy naukowcy. Według raportu opublikowanego w 2010 roku w "Journal of Epidemiology and Community Health" dzieci, które od najmłodszych lat karmione były frytkami, pizzą i słodyczami miały niższe IQ niż dzieci, którym regularnie podawano posiłki gotowane w domu, bogate w owoce i warzywa.

Reklama

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu