10 produktów, które podkręcą pracę mózgu
diuera
1 Warto jeść codziennie przynajmniej pół awokado. Zawiera ono nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę całego organizmu, w tym mózgu
Shutterstock
2 Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które dbają o zdrowie komórek nerwowych w mózg oraz działają przeciwzapalnie.
Shutterstock
3 Zawierają dużą ilość antyoksydantów, które chronią mózg przed uszkodzeniami spowodowanymi przez stres oksydacyjny (zachodzi przy współudziale wolnych rodników). Jagody poprawiają pamięć i zdolność uczenia. Badania naukowe wykazały, że chronią przed chorobami mózgu związanymi z wiekiem, np. przed alzheimerem
Shutterstock
4 Są doskonałym źródłem choliny , która poprawia pamięci i leczy osłabienie psychiczne. Zawierają witaminę K, która może zwiększyć szybkość pracy mózgu i poprawić zdolności poznawcze
Shutterstock
5 Dodawaj je do koktajli i sałatek. Obfitują w kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmy, w tym mózgu
Shutterstock
6 Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i przeciwutleniacze, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Poprawiają pamięć i zdolność uczenia się
Shutterstock
7 Jest bogata w antyoksydanty i chroni mózg przed stresem oksydacyjnym spowodowanym przez wolne rodniki. Sprzyja wydzielaniu endorfin - hormonów szczęścia - pod wpływem których mózg działa lepiej
Shutterstock
8 Obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3. Zwiększają jasność umysłu. Badania dowodzą, że hamują procesy starzenia się mózgu. Zawierają dużą ilość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem
Shutterstock
9 Żółtka jaj są najlepszym źródłem choliny, która poprawia pamięć i zmniejszenia związany z wiekiem spadek zdolności poznawczych. Może także usprawnić komunikację między komórkami mózgu
Shutterstock
10 Usprawnia przesyłanie wiadomości między neuronami, dzięki dużej zawartości magnezu. Badania dowodzą, że zwiększa poziom serotoniny w mózgu, co poprawia nastrój (wtedy pamięć działa lepiej)
Shutterstock