• ~Basia
    (2013-07-13 11:31)
    Stewia jest od dawna znana na zachodzie ale u nas jest niedopuszczana progukcja cukru z niej . czy Jak tam nazwac ten produkt , zupełnie tego nie można zrozumiec.Naprawdę coraz częściej się łapię ze mowię Co za dziki kraj ta nasza Polska.
  • ~gość
    (2014-01-11 12:06)
    stewia ? !!! okropna, z ziołowym posmakiem i zapachem ! herbata traci swój aromat, jakbym pił słodzone ziółka, ohyda !, słodycz ma ale co z tego jak smakiem i zapachem dominuje wszystko co nia posłodzisz, stracone 10 zł na woreczek sproszkowanej stewii
  • ~andre
    (2015-06-27 23:29)
    bo trzeba trafić na dobrą stewię, sproszkowane liście są obrzydliwe, niektóre słodziki też szczegolnie jak się ich sypnie za dużo. poszukajcie natusweet 1:1 to stewia bez posmaku
  • ~ada
    (2015-06-25 11:20)
    Próbowałam się przestawić na stewię i ksylitol ale to objadanie się do woli nie jest do końca dozwolone, na mnie działa przeczyszczająco i zakładam że po dawce większej niż 2 łyżeczki na szklankę nie wyszłabym szybko z toalety. Odchudza rzeczywiście wspaniale :D. Zdecydowanie lepiej do herbaty dodać kilka kropel syropu Paola, będzie słodkie a kalorii nie ma tyle ile się wydaje w takiej ilości.
    Jeżeli strach o wagę nie pozwala spać lepiej wspomóc się np. acetomale zamiast katować słodzikami. :)
  • ~vh
    (2015-06-22 17:14)
    A mi pasuje tylko naturalny cukier (buraki, trzcina) slodziki wyczuwam od razu - pozstawiaj gorzki posmak, stewi nie probowalem wiec nie mam zdania czy psuje smak czy nie...
  • ~Pamcia
    (2015-06-23 13:37)
    ja polecam na zmniejszenie wchłania kalorii i przyśpieszenie metabolizmu taki preparat figurena slim, odchudzam się już na nim miesiąc i mam 6 kg mniej
  • ~wściek kawy
    (2015-06-22 08:37)
    @mmm, w Twym wpisie trudno nie wyczuć nieszczerości, być może jest to wpis na zamówienie.
    Jako diabetyk stosuję stewię od dwóch lat i jestem z niej bardzo zadowolony. Przede wszystkim dlatego, że jest NATURALNYM SŁODZIKIEM, a nie sztucznym, chemicznym. A aspartanu nie wolno spożywać na przykład pilotom F16 gdyż obniża sprawność umysłową i psychomotoryczna.
    Darujcie, smakowi hiper-esteci, ale nawet jeśli wyczuwam z trudem zauważalną różnicę w smaku, to jest to ZERO w porównaniu do korzyści jakie daje spożywanie stewii.
    Dziwi mnie tylko że przez pierwsze 5 lat choroby ani razu i nigdzie nie usłyszałem o TYM słodziku. Czyżby lobby farmaceutyczne chciało na mnie zarobić DODATKOWO KOSZTEM MOJEGO ZDROWIA ???
  • ~smakosz
    (2015-06-22 07:34)
    Używam od kilku lat po 2 tabletki stewii na szklankę herbaty i bardzo sobie chwalę! Wystarczająco słodka bez dziwnego posmaku, jaki tu ktoś pisał.
    Może jak się za dużo tego weźmie? Ale to że ma zero cal nie jest powodem by sypać jej w nadmiarze. Zresztą wszystko co w nadmiarze - jest szkodliwe.
  • ~mmm
    (2014-05-08 04:07)
    Poszukując alternatywy do cukru, sprawdziłam i stewię. Niestety, nawet w słabej herbacie z cytryną jest wyczuwalna w sposób uniemożliwiający jej stosowanie :(
    Ostatnio znajomy kupił Sprite'a, który mu dziwnie smakował, sprawdził...a tam stewia:-)
    Natomiast jeśli ktoś ma średnio czuły zmysł smaku, być może nie czuje różnicy.
    Żeby mieć pewność, poprosiłam przyjaciółkę, żeby zrobiła mi kilka herbat, kilka kaw i kilka budyniów. Jako słodzik użyła właśnie stewii, tradycyjne słodziki, cukier, cukier brzozowy i brązowy. Wszystkie są dobre, oprócz stewii :(
  • ~Oldbo
    (2014-01-11 22:04)
    Do Basia,
    sama jesteś dzika. Nie ma żadnego zakazu produkcji. Stewia jest do kupienia w wielu sklepach w postaci proszku, tabletek lub syropu. Ja jej nie używam bo istotnie
    psuje smak kawy. Poranne espresso tylko z brązowym cukrem trzcinowym.
Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.