• ~Pani Julia
    (2012-10-12 00:47)
    Mogę dać pare złotych rad wszystkim jak ograniczyc cukier. Cukier nie tylko powoduje otylosc ale takze sprzyja wielu innym chorobom. Jak drozdze ktore powodują rosniecie ciasta tak cukier daje doskonałe środowisko do rozwijania sie najgroźniejszych dla organizmu bakterii. Po zatem jest jak narkotyk i systematyczne konsumowanie wiekszej ilosci cukru sprawia ze poziom cukru we krwi jest ciagle na wysokim poziomie, a to znaczy że człowiek jest juz uzalezniony od codziennego konsumowania słodyczy i przez to gwarantowanej nadwagi a takze różnych chorób. Jestem dawnym cukrowym narkomanem ktory nauczył sie jak oszukać spragniony słodyczy organizm. Mam 4 wspaniałe przepisy:
    Przepis 1, to zwykły budyń waniljowy dr Oetkera (połowa porcji) słodzona słodzikiem w proszku. 2-3 łyzki słodziku.
    Przepis 2, to obrane jablko, pokrojone w cwiartki, 1/2 banana pokrojonego w 2 cm krazki. Smażę ćwiartki jablka (właściwie ćwiartki jeszcze przekrojone na pół) na nie duzym ogniu w 1-2 łyzkach oliwy na teflonowej patelni. Przykrywam pokrywka i kiedy przyrumienią sie odwracam na druga stronę wkładajac jednoczesnie krazki banana. Delikatnie dodaje 1 łyzeczkę miodu. Kiedy i banan i jabłko jest pieknie przyrumienione delikatnie przekładam je na talerz i posypuje słodzikiem. Pycha! W sklepach mozna kupić w dodatku bitą śmietankę (light) w proszku. Razem smakują wspaniale!
    Przepis 3, to wafle tzw andruty które przekładam masą zrobiona z beztłuszczowego mleka w proszku, np 2 filizanki sproszkowanego mleka + 4 łyzeczki kakao (1 łyzeczka kakao to tylko 10 calorii) + 6 łyzek słodziku + Wyciśniety sok z mniej wiecej 1 do 2 pomarańczy. Dolewać po troszku az masa jest odpowiednio gesta. Masą ta przekładać wafle, po czym pokroić na małe kawałki i zamrozić. Jeśc jak loda wyjetego z zamrażarki.
    Przepis 4, to naleśniki. 3 płaskie łyzki mąki + 2 jajka + 1 niepełna szklanka mleka + łyzka słodziku. Polewa to 1/3 szklanki 2% jogurtu + 1 łyzeczka wiśniowych konfitur (z Biedronki) + 3 łyzki słodziku + 1 kropla olejku waniljowego do pieczenia. Olej wlewam do spodeczka. Papierowy ręcznik składam na 4 maczam w oleju i smaruję rozgrzana patelnię bez zostawiania widocznych kropel. Wlewam ciasto na patelnię i smaże nalesniki na rumiano. Powinno wyjsc 4 nalesniki. Nalesniki na talerzu składam najpierw na polowy, potem jeszcze raz na połowe. Na końcu kazdy nalesnik osobno tuz przed zjedzeniem żeby niepotrzebnie nie wystygł polewam sosem jogurtowym. Kolejna pycha!
    Nalesniki jem jako np kolacje, albo sniadanie i organizm jest oszukany ze dostał coś słodkiego. Tak sobie radze zeby w przypływie wilczego głodu na slodycze zaspokoić go małokalorycznym ale pysznym deserem! Życze powodzenia jesli komus przydadza sie moje przepisy!
  • ~pippa
    (2012-10-09 12:40)
    Bo mózgi potrzebują cukru? ;D
  • ~fsdfsdfsd
    (2012-10-09 08:29)
    Pracownik fizyczny nie potrzebuje za dużo cukru. Projektanci i architekci bez cukru nie funkcjonują,ale z tego powodu nie tyją. Dlaczego?
  • ~satyr
    (2012-10-09 21:27)
    Najlepszy cukier to po "przeróbce" na alkohol (piwo,wino,bimber,itd...).
    Lepiej jak fermentuje cukier "w baniaku",- jak w żołądku.
    Organizm ludzki potrzebuje małej dawki "alkoholu"- dlatego je słodycze (cukier)- który przerabiają drożdze(bakterie) w jego "brzuchu" (mała "bimbrownia").
    Stąd się biorą różne "wrzody" w żołądku (jelitach,itd...).
    Za duży "nastaw" cukrów, za mało drożdzy(bakterii) aby to "przefermentować".
    Co nie "przefermentowane" to "gnije" (powód choroby).
    Pisząc o drożdzach,bakteriach mam na myśli "enzymy" ludzkie (muszą się czymś "odżywiać" i z czegoś "powstać").
    Kobiety lubią owoce (ja nie) bo im "fermentują" w żoładku na "wino" (które lubią).
    Dlatego mówią że "dieta" owocowa,warzywna- jest "zdrowa".
  • ~maria
    (2012-10-12 23:35)
    co do przepisów na minimalizację udziału cukrów w diecie to ja mam jeden i niezmienny: owoce i niskokaloryczne sorbety z Grycana zamiast słodyczy ;) działa!!!
  • ~cukrolubny
    (2012-10-23 12:29)
    ~Pani Julia2012-10-12 00:47
    Proponujesz rakotwórcze słodziki zamiast cukru? Nie skorzystam :-)
    PS. A ten budyń to KONIECZNIE dr. Oetker? ;-)
Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.