Oprócz kofeiny kawa zawiera duże ilości kafestolu i kahweolu o działaniu przeciwutleniającym. To właśnie dzięki nim wątroba może sprawnie funkcjonować – przekonują eksperci z firm produkujących kawę, w tym Tchibo, Jacobs czy Lavazza, którzy przeanalizowali dane z sześciu badań dotyczących wpływu kawy na zdrowie. Substancje te zwalczają wolne rodniki i chronią wątrobę przed stanem zapalnym.

Badacze przekonują, że warto pić codziennie trzy filiżanki kawy dziennie, bo wówczas ryzyko śmiertelnych chorób wątroby (nowotworu i marskości wątroby) obniża się o 70 proc.

Co istotne, terapeutyczne działanie wykazuje każda kawa – nie tylko espresso, ale i instant czy filtrowana.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił, że bezpieczne dla zdrowia jest umiarkowane picie kawy, co oznacza trzy-pięć filiżanek dziennie.