Bez glutenu, za to z masą witamin: kukurydza. Poznaj jej zalety

| Aktualizacja:

Trwa sezon na złocistą kukurydzę. Jakie są jej właściwości?

wróć do artykułu
  • ~pszczelarz
    (2017-08-08 06:34)
    .....najlepsza jest ta modyfikowana........szczególnie dla pszczół....a potem Chińczycy sami zapylają np. drzewa owocowe.....
  • ~biolog
    (2017-08-08 17:52)
    Kukurydza jest napewno dostarczycielem energii. W meksyku jest glownym srodkiem pokarmowym. Ale kukurydza zawiera skladniki, ktote negatywnie wplywaja na tarczyce i przysadke mozgowa, hamuje hormon wzrostu. Ale to tylko w przypadku spozywania duzych ilosci jak w Ameryce srodkowrj.
  • ~Ewa z USA.
    (2017-08-08 18:41)
    Weglowodany (skrobia jest glownym naszym weglowodanem ) i tluszcze ,dodaja nam energii ,a bialka sa nam potrzebne do budowy nowych komorek .jak nie ma w diecie weglowodanow i tluszczy ,to wtedy organizm czerpie energie z bialek .Aby nsz organizm normalnie funkcjonowal ,potrzeba nam 50% weglowodanow ,20% tluszczy i 20% bialka , starszym ludziom potrzeba wiecej bialka .Wiadomo ,ze zeina glowne bialko ,kukurydzy nie zawiera tryptofanu oraz ma nieznaczne ilosci lizyny.(moga byc problemy skorne ).ale tez w kukurydzy jest skladnik ktory ,poprawia wzrok .Wszystko mozna jesc ,ale w nieduzych ilosciach.
  • ~Kosma
    (2017-09-09 23:43)
    ja ostatnio po kukurydzy miałam zaparcia przez kilka dni, a pomogl mi dopiero roztwor z dicopeg 10g... i teraz w sumie zaczelam sie zastanawiac czy to wina samej kukurydzy ze tak na nia reaguję czy raczej tego co rzeczywiscie w niej siedzi...

Może zainteresować Cię też: