Kiedy musimy odmawiać sobie niektórych składników lub ograniczyć kalorie, komponowanie posiłków przypomina planowanie budżetu domowego. Sprawdzamy na jakie przyjemności możemy sobie pozwolić, a czego musimy kategorycznie odmówić. Sprawa z musli jest jednak znacznie prostsza, bo mamy do dyspozycji więcej możliwości, czyli składników. Jeśli jeden nie jest w naszej diecie korzystny, może zastąpić go inny, równie smaczny. A w wyniku otrzymamy zbilansowany posiłek, który zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie.

Reklama

Mieszanka dla sportowca

Nie tylko zawodowi sportowcy, ale wszyscy ludzie aktywni fizycznie muszą zwracać szczególną uwagę, aby dzięki odżywianiu dostarczać sobie niezbędnych składników odżywczych. Wysiłek jaki podczas treningu wykonują mięśnie, sprawia że tkanka mięśniowa za każdym razem trochę się „zużywa”. Dobrze skomponowane, bogate w węglowodany musli zabezpieczy mięśnie przed wyczerpaniem i pomoże im szybciej odbudować się po treningu. Ilość energii i białka w mieszance powinna być uzależniona od rodzaju aktywności fizycznej. Maratończyk będzie potrzebował więcej energii niż osoba trenująca rozciąganie.

Musli dla osoby ćwiczącej powinno składać się w 50 - 65 proc. z węglowodanów, w 25-30 proc. z tłuszczy i w 10-15 proc. z białka – mówi technolog Magdalena Kuklik, technolog żywienia z Mixit.pl, platformy specjalizującej się w indywidualnych mieszankach musli i kasz. – Jeśli jemy je przed albo po treningu, proporcje te zmieniamy na rzecz większej ilości węglowodanów i białka i zdecydowanie ograniczamy tłuszcze – dodaje technolog.

Reklama

Jeśli ćwiczymy i dbamy o ilość dostarczanych kalorii, komponując musli kierujemy się zasadą: jak najmniej cukru. Dlatego owoce powinny być świeże lub liofilizowane. Kandyzowane, tak samo jak niektóre suszone, zawierają duże ilości cukru. Mieszanka bogata w nasiona zwane „super food”, dostarczy wszystkich witamin i mikroelementów jakich potrzebuje organizm aktywnego człowieka do prawidłowego działania.

Musli dla sportowca:
płatki owsiane
płatki ryżowe
pestki dyni
daktyle
morele
orzechy brazylijskie
jabłko
banan
nasiona Chia
jagody Goi
mleko, np. ryżowe










Wsparcie na diecie odchudzającej

Reklama

Chociaż musli - w zależności od dodatków - może być bardzo kaloryczne, to odpowiednio skomponowane sprzyja niskokalorycznej diecie. Dzieje się tak, gdy spożywamy je wyłącznie na śniadanie, ale pod warunkiem, że jemy je codziennie. Samo jedzenie ciepłych pożywnych śniadań, które dają energię na pierwszą połowę dnia, sprzyja odchudzaniu.

Dietetyczna mieszanka powinna zawierać podstawę, czyli np. płatki owsiane, które dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B zapewnią dobre samopoczucie i koncentrację, które często tracimy gdy się odchudzamy. Ważnym dodatkiem będzie siemię lniane. Dzięki temu, że jest śluzotwórcze i po zetknięciu z wodą zwiększa swoją objętość, daje uczucie sytości.
Śniadanie dla osoby odchudzającej się może być słodkie, ale najlepiej, gdy cukru dostarczamy w postaci naturalnych węglowodanów, dlatego idealnym połączeniem są „szybkie” i "wolne" cukry, czyli cukry złożone pochodzące ze zbóż i cukry proste zawarte na przykład w owocach – wyjaśnia Magdalena Kuklik z Mixit.pl.

Prawidłowo skomponowane śniadanie zawiera około 25-30 proc. wszystkich kalorii, które zostaną spożyte w ciągu dnia i zapewnia uczucie sytości na kilka godzin. Łatwiej wtedy oprzeć się słodkim przekąskom.

Musli dla odchudzających się:
płatki kukurydziane
płatki owsiane
błonnik
truskawki i maliny, najlepiej liofilizowane
płatki migdałowe
amarantus
siemię lniane






Musli diabetyka

Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych, a jej najczęstszą przyczyną jest otyłość. Poprzez prawidłowe odżywianie można wesprzeć jej leczenie. Spożywanie słodkości przy cukrzycy nie jest wykluczone, ale trzeba mocno je ograniczyć. Musli może być doskonałą przekąską lub samodzielnym posiłkiem, które będzie słodkie oraz bezpieczne dla zdrowia diabetyka. Przy komponowaniu mieszanki należy wziąć pod uwagę, że na śniadanie powinniśmy spożyć około 25 proc. energii i węglowodanów, które spożywamy przez cały dzień. Na ich spożycie trzeba jednak bardzo uważać, bo zbyt duża ilość szybko podnosi poziom insuliny we krwi. Dlatego najlepiej wybierać węglowodany złożone, czyli zawarte m.in. w zbożach, np. płatkach orkiszowych lub kukurydzianych. Również spośród owoców najlepiej wybierać te, które mają ich najmniej: poziomki, truskawki czy grejpfruty. Dobre będą również jabłka, gruszki i kiwi. Dodatek owoców sprawi, że takie śniadanie będzie słodkie. Musli możemy zalać mlekiem, najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu, czyli 1,5 - 2 proc.

Musli dla diabetyka:
płatki orkiszowe
płatki kukurydziane
truskawki liofilizowane
jabłko
nasiona sezamu
płatki migdałów
żurawina suszona bez dodatku cukru
mleko krowie 1,5%







Wyrzeczenia alergika

W przypadku alergii musli musi spełniać ścisłe wymogi diety alergika. Nie oznacza to jednak, że każdy alergik będzie miał taką samą trudność w jego komponowaniu. Jeśli alergenem jest jeden produkt spożywczy, np. orzeszki ziemne, dość łatwo można zastąpić je innymi orzechami. Jeśli uczula nas wiele różnych produktów, komponowanie mieszanki będzie trudniejsze, ale nie niemożliwe.

– Trudność polega na tym, że ciężko jest zbilansować taką dietę. Trzeba dużej wiedzy i samozaparcia, żeby „zakazane” składniki zastępować innymi, o podobnym działaniu odżywczym. Ale obecnie dostępnych jest tak dużo różnych produktów, że da się to zrobić – mówi dietetyczka Małgorzata Bellwon.

Musli dla alergika:
Dowolne są wszystkie płatki zbożowe, kasze i owoce, o ile nie są alergenem.

Płatki bez glutenu

Dieta bezglutenowa nie ogranicza w znaczny sposób swobody w przygotowywaniu musli. Oprócz tego, że trzeba wyeliminować pszenicę i wszelkie białka w postaci glutenu, dozwolone jest wszystko. Dlatego musli na tej diecie komponuje się łatwo. Trzeba się tylko upewnić, czy poszczególne składniki żywieniowe nie są produkowane lub przechowywane w zakładzie, który wytwarza również produkty z glutenem. Są firmy, które mają certyfikat przekreślonego kłosa, świadczący o tym, że dany produkt nie zawiera glutenu i jest bezpieczny dla chorego. W przypadku musli lepiej poszukać zakładu, który ma ofertę bezglutenową lub skomponować je samodzielnie, oczywiście ze składników, których pochodzenie znamy.

Musli dla bezglutenowca
płatki ryżowe
płatki jaglane
płatki kukurydziane
płatki gryczane
świeże owoce np: jabłka, gruszki, banany
jagody Goi
rodzynki
siemię lniane
mleko migdałowe