Młody wygląd pozwoli zachować dieta bogata w produkty zawierające przede wszystkim antyoksydanty, czyli związki, które „wymiatają” z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia. Obfituje także w witaminy i pierwiastki mineralne o działaniu odmładzającym. W takiej diecie powinny się znaleźć przede wszystkim owoce i warzywa. Z tych pierwszych warto sięgnąć czarną porzeczkę i cytrusy (m.in. cytryny, grejpfruty, pomarańcze), które są skarbnicą jednego z ważniejszych przeciwutleniaczy – witaminy C. Sporą dawkę antyoksydantów dostarczą także awokado, banany, figi, jabłka, jagody, kiwi, morele, truskawki, winogrona i wiśnie. Z warzyw warto wybrać marchewkę, która jest bogata w inny silny przeciwutleniacz - beta-karoten (prowitamina A), oraz pomidory i paprykę, które zawierają odmładzający likopen. Działanie anti-aging mają także brokuły, brukselka, buraki, cebula, cykoria, czosnek, fasolka szparagową, kalafior, kapusta, szpinak, oliwki, pietruszka, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka.

Dieta na odmłodzenie powinna zawierać orzechy i pestki: migdały, słonecznik, orzechy brazylijskie, laskowe, nerkowca, włoskie, pestki dyni, siemię lniane. Są one bogate w „witaminę młodości”, czyli witaminę E, oraz selen, który zwiększa przyswajanie tej witaminy.

Do jadłospisu należy włączyć także produkty zbożowe: chleb pełnoziarnisty, razowy, kaszę gryczaną, kiełki pszenicy, makaron razowy, musli bez cukru, płatki owsiane, ryż brązowy czy zarodki pszenne. Produkty białkowe również powinny znaleźć się w menu. Wymienia się tutaj warzywa strączkowe (np. fasola, groch, soczewica), mleko i produkty mleczne (np. jogurt, kefir), jajka, mięso (kurczak, wątróbka cielęca lub drobiowa), ryby (np. łosoś, morszczuk). W diecie odmładzającej nie może zabraknąć tłuszczów (masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy).

Z napojów najlepiej sięgnąć po zieloną herbatę, kakao, mleko sojowe, naturalne soki warzywne i owocowe, napar ze skrzypu, wodę mineralną niegazowaną.

W diecie anti-aging ważną rolę ogrywają także „eliksiry młodości”, czyli koktajle przedłużające młodość. Są one mieszanką wyżej wymienionych warzyw, owoców, orzechów i pestek. Aby poprawić stan włosów i paznokci, zwiększyć sprężystość skóry i zmniejszyć widoczność zmarszczek, warto sięgać po koktajl z marchewki, pietruszki, selera, kapusty, brokułów i kaszy gryczanej. Działanie odmładzające ma także koktajl z jabłek, banana, pomarańczy, śliwki z dodatkiem ziaren sezamu i słonecznika.

Wraz ze zmianą diety należy zmienić także styl życia – ograniczyć używki (kawa, alkohol i papierosy nie tylko przyspieszają proces starzenia, lecz także mogą być przyczyną wielu chorób), uprawiać sport, zadbać o relaks i zdrowy sen.

PoradnikZdrowie.pl