W sezonie jesiennym nieocenionym produktem spożywczym jest suszona żurawina – bogata w błonnik pokarmowy, która niesie za sobą wspomnienie słonecznego lata. Możemy raczyć się nią jako samodzielną przekąską, dodawać do ulubionych wypieków, jak i pełnych witamin sałatek. Spróbujcie sami!

Jesienne muffinki z suszoną żurawiną

Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżki kakao
100 g Żurawiny Bakalland
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g roztopionego masła
1 duże jajko
3/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dorzucamy żurawinę. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy. Łączymy mokre i suche składniki, tak aby powstała gładka masa (nie mieszamy ich zbyt mocno). Następnie równe porcje ciasta przekładamy do specjalnych papilotek. Muffinki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.

Chleb z suszoną żurawiną z sokiem granatu

Składniki:
300 g mąki żytniej razowej
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżka soli
3 łyżki zakwasu żytniego
500 ml wody
200 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
100 g migdałów w płatkach Bakalland

Sposób przygotowania:
Przesiewamy oba rodzaje mąki i wsypujemy je do miski. Dodajemy wodę, sól i zakwas, a następnie suszoną żurawinę oraz migdały. Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie na jednolitą masę. W razie potrzeby możemy dodać do niego odrobinę mąki jeśli będzie zbyt rzadkie. Wyrobione ciasto szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny. Następnie przekładamy je do formy (polecamy keksówkę o wymiarach 30 cm x 10 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ręką zwilżoną wodą. Wkładamy je do piekarnika nagrzewamy do temperatury 240 stopni C i pieczemy najpierw przez 10 minut w temperaturze 240 stopni C, po czym zmniejszamy z temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez kolejne 60 minut.

Sałatka z suszoną żurawiną, szpinakiem i kurczakiem

Składniki:
średniej wielkości miska przebranych i umytych liści świeżego szpinaku
500 g piersi z kurczaka
100 g Żurawiny Bakalland
olej rzepakowy
sól, pieprz
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie 


Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażymy równomiernie z obu stron na rozgrzanej patelni. Mięso studzimy i kładziemy je na umytych liściach szpinaku. Potrawę posypujemy suszoną żurawiną i skrapiamy delikatnie oliwą.