Sprawdźmy, co na ten temat uważa specjalista – dietetyk dr Krystyna Pogoń (sprawdź profil eksperta: https://ranking.abczdrowie.pl/d/71726,krystyna-pogon).

Czy można jeść lody bez ograniczeń?

Dr Krystyna Pogoń: Lody są lubianym produktem w lecie, są nie tylko smaczne, ale w czasie upałów przynoszą orzeźwienie. Tradycyjne lody to napowietrzona i zamrożona mieszanka mleka lub śmietanki z cukrem i czasem jajek, i z dodatkami smakowymi, takimi jak: owoce, orzechy, czekolada, wanilia (dowiedz się, jak spożywanie czekolady wpływa na nasze zdrowie: https://portal.abczdrowie.pl/czekolada-lekiem-na-cale-zlo). Jednak produkty powszechnie dostępne w sklepach i lodziarniach mogą mieć zupełnie inny skład i dlatego, z punktu widzenia wartości odżywczej i dietetycznej, lody lodom nie są równe. Oprócz tych naturalnych lodów często spotyka się wysoko przetworzone, wytworzone głównie z pochodnych tłuszczu palmowego, aromatów, barwników i stabilizatorów. W związku z tym o tym, czy możemy je jeść bez większych ograniczeń powinien decydować skład lodów – im większy mają udział mleka, owoców i naturalnych składników, tym większą wartością odżywczą będą się cechować. Takie są przeważnie lody z małych lodziarni, robione ręcznie oraz te droższe, sprzedawane w dużych paczkach. Lody z automatów czy porcjowane (np. na patyku, rożki) przeważnie mają mniej naturalny skład.

Czy lody są produktem tuczącym?

Dr Krystyna Pogoń: Choć lody tradycyjne zawierają dość dużą ilość cukru i tłuszczu w 100 g – nie można powiedzieć, że są one produktem niepożądanym w diecie. Należy pamiętać o tym, że lody w głównej mierze składają się z powietrza – dlatego też 1 gałka lodów dostarcza nam zaledwie 70 kcal (poniżej 5% zapotrzebowania energetycznego dorosłego człowieka i poniżej 10% dziecka). Alternatywą do lodów tradycyjnych, dla osób szczególnie dbających o linię, mogą być również sorbety składające się głównie z mrożonych przecierów owocowych.

Czy lody mają jakieś wartości odżywcze? Czy są zdrowe?

Dr Krystyna Pogoń: Wartość odżywcza i wpływ lodów na zdrowie człowieka zależy w głównej mierze od ich składu. Lody zawierające czekoladę będą poprawiały nastrój, stanowiąc źródło magnezu i witamin z grupy B, lody z owocami, takimi jak truskawki czy jagody, będą świetnym źródłem witaminy C i silnych przeciwutleniaczy, a lody z naturalną wanilią będą działały pobudzająco dzięki obecności glikozydów waniliny. Lody można zaliczyć do produktów lekkostrawnych, z których energia jest łatwo przyswajalna. Ma to szczególne znaczenie w okresie upałów, kiedy w ciągu dnia nie odczuwamy nadmiernego apetytu. Lody mogą wtedy stanowić dobre źródło zdrowej energii, zastępując tradycyjne posiłki. Nie należy się także obawiać problemów z gardłem, spożywając lody w okresie upałów. Wbrew powszechnemu przekonaniu lody na bazie mleka i śmietanki są produktem wskazanym w przypadku podrażnienia błony śluzowej w jamie ustnej i gardle, gdyż zawarty w nich zemulgowany tłuszcz i białka pokrywają ją ochronnym filmem, zmniejszając uczucie dyskomfortu.

Podsumowując, można stwierdzić, że lody na bazie naturalnych składników są wartościowym dodatkiem do naszego letniego jadłospisu.

Lody na zdrowie

Okazuje się, że nie musimy mieć wyrzutów sumienia, gdy zajadamy się lodami. Deser ten jest znacznie zdrowszy niż wafelki czy batoniki, a przy tym niskokaloryczny. Pamiętajmy jednak, by wybierać je rozsądnie, a najlepiej przygotowywać samodzielnie w domu. Takie własnoręcznie przyrządzone lody są wyjątkowo pyszne, a my sami mamy pewność, że nie znalazły się w nich jakieś niepożądane dodatki.

ABCZdrowie.pl