Dlaczego warto?

Nikogo nie dziwią zalecenia dotyczące stosowanie zbilansowanej diety bogatej w owoce i warzywa, ale czy umiemy odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ich konsumpcja jest tak ważna? Okazuje się, że nie tylko są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Działają wybitnie alkalizująco i są dla organizmu fundamentalnym dostawcą potasu, który pozytywnie oddziałuje na pracę serca. Jednak wpływ owoców i warzyw na zdrowie można oceniać pod różnymi aspektami, analizując: ich kaloryczność, wartość odżywczą, zawartość zanieczyszczeń czy cukrów prostych. Idąc tym tropem za najkorzystniejsze dla organizmu warzywa można uznać: brokuły, kalafior, cebulę, rzodkiewkę i szpinak. Możemy je jeść bez ograniczeń, gdyż zawierają jedynie do 25 kcal w 100g. Sporadycznie za to sięgajmy po groch, fasole czy ziarna soi, które należą do najbardziej kalorycznej grupy warzyw.

Co na to WHO?

Zgodnie rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie warzyw i owoców powinno oscylować między 400 a 800 gramów, podawanych najlepiej w formie pięciu porcji także w postaci soku. Zalecenie dotyczące pięciu porcji wynika z tego, że nasz organizm nie potrafi magazynować niektórych składników odżywczych. Jedynym sposobem, aby optymalnie je wykorzystać jest przyjmowanie ich w mniejszych ilościach, ale kilkukrotnie w ciągu dnia. Należy pamiętać, że 400 gram owoców i warzyw, to i tak bardzo niewiele. Może to być na przykład jeden pomidor i jabłko. Jednak nawet tak niska dawka witamin może okazać się niezbędna w walce o zdrowie organizmu. Odpowiednie spożycie warzyw i owoców zapobiega przewlekłym chorobom serca, nadciśnieniu tętniczemu, udarom, otyłości oraz cukrzycy typu 2. Warto pamiętać, że ziemniaki, maniok czy inne rośliny korzeniowe zwierające skrobie nie są przez WHO klasyfikowane jako warzywa. Według badań WHO poziom spożycia owoców i warzyw w krajach europejskich jest wciąż drastycznie niski, czego wynikiem są trudności w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a to z kolei przyczynia się do narastającego w naszym społeczeństwie problemu otyłości.

O czym świadczy kolor owoców i warzyw?

Lekarze i dietetyce dzielą owoce i warzywa na pięć podstawowych grup kolorystycznych, z których każda niesie za sobą określone, często odrębne właściwości. I tak owoce i warzywa koloru czerwonego: pomidory, papryka czy buraki mają szczególnie pozytywne działanie dla naszego serca i całego układu krwionośnego. Cenimy je przede wszystkim za zawartość antyutleniaczy, które skutecznie obniżają cholesterol, co ma zbawienny wpływ na nasze serce. Działają przeciwnowotworowo i odmładzająco. Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce pozytywnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Natomiast te zielone spożywać możemy bez ograniczeń, mają bowiem zbawienne działanie dla pracy jelit i pomagają wyzbyć się toksyn.

Owocowo-warzywne tricki

Tak zwanych kuchennych tricków na szybsze, a często tez zdrowsze przygotowanie niektórych owoców i warzyw jest całkiem sporo. Na przykład cieszący się sławą ogórek bardzo często ma gorzki smak. Jednak poprzez odpowiednie obieranie – od jasnej strony można go uniknąć. Kromka chleba będzie za to idealna, aby pozbyć się ostrego palenia w przełyku po pikantnej papryczce chilli. Ciekawe jest także, że zerkając na wygląd pomarańczy, możemy rozpoznać czy będzie miała pestki czy nie. Jeśli ma charakterystyczny „pępek”, będzie pozbawiona pestek. Jeśli mowa o cytrusach, pamiętajmy, że mają właściwości silnie wychładzające organizm, dlatego w okresie letnim są świetnym sposobem na orzeźwienie.