Czym jest GMO?

Aby lepiej zrozumieć temat GMO, poprosiliśmy o pomoc specjalistę – mgr Monikę Macioszek, dietetyka i psychodietetyka z Rudy Śląskiej (sprawdź profil eksperta: https://ranking.abczdrowie.pl/d/29364,monika-macioszek): GMO (Genetically Modified Organisms) – organizmy, które dzięki modyfikacji w ich materiale genetycznym, uzyskują nowe cechy. Obce geny wprowadza się do komórek roślin i zwierząt przy pomocy metod biotechnologicznych. Dzięki inżynierii genetycznej otrzymuje się nowe organizmy, których uzyskanie w naturalnych warunkach np. poprzez rozmnażanie nie byłoby możliwe.

Wśród roślin, które są poddawane modyfikacjom genetycznym znajdują się m.in.: soja, rzepak, kukurydza, bawełna. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że nie tylko rośliny mogą być transgeniczne, ale również zwierzęta. Modyfikacjom są podawane m.in. muszki owocowe oraz myszy. Działania te służą badaniom naukowym – na tych zwierzętach są przeprowadzane eksperymenty, które prowadzą do wynalezienia nowych metod leczenia ludzi.

Żywność modyfikowaną genetycznie możemy zakupić również w naszym kraju. W skład niektórych produktów wchodzą m.in. transgeniczna kukurydza, soja, rzepak.

Czy GMO jest zdrowe?

Wiemy już, czym charakteryzuje się żywność genetycznie modyfikowana. Czy jednak ingerencja w materiał genetyczny roślin sprawia, że przez to są one szkodliwe dla zdrowia? Wątpliwości rozwiewa nasz ekspert: Żywność transgeniczna może w negatywny sposób wpływać na nasz organizm. Badania wskazują na silne działanie alergizujące wielu produktów GMO. Przez co coraz więcej Polaków decyduje się na kupowanie żywności z upraw ekologicznych, choć jest ona dużo droższa. Na dzień dzisiejszy nie znamy skutków długotrwałego spożywania produktów genetycznie zmodyfikowanych. Faktem jest, że obecne pokolenie jest słabsze i częściej choruje w porównaniu z pokoleniem naszych rodziców i dziadków. Skutki spożywania żywności GMO tak naprawdę poznamy dopiero za kilka pokoleń.

Jaki jest cel GMO?

Skoro spożywanie żywności genetycznie modyfikowanej wiąże się z tyloma wątpliwościami, a także realnymi zagrożeniami, to jaki jest cel udostępniania jej na rynku?

Mgr Monika Macioszek wypowiada się na ten temat: Inżynieria genetyczna w porównaniu z tradycyjnymi metodami hodowli i upraw jest szybka i wygodna. Dzięki niej następuje wzrost plonów z równoczesnym zmniejszeniem kosztów produkcji. Ponadto żywność modyfikowana genetycznie często ma lepszy smak i zapach, a także dłużej zachowuje świeżość w porównaniu do żywności produkowanej tradycyjnie. Zaletą jest również możliwość uprawy na terenach o niesprzyjających warunkach klimatycznych, tj. zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura oraz nadmierne nasłonecznienie. Rośliny GMO nie wymagają też stosowania pestycydów, ponieważ są odporne na działanie wszelkiego rodzaju szkodników.

Widzimy więc, że produkowanie żywności modyfikowanej genetycznie ma swoje wady i zalety (więcej o plusach i minusach GMO można przeczytać na stronie: https://portal.abczdrowie.pl/wady-i-zalety-gmo). Z jednej strony hodowcy i producenci zwracają uwagę na to, że taka żywność jest bardziej trwała, pozwala zaspokoić głód większej ilości osób, z drugiej strony ekolodzy twierdzą, że takie działanie jest wbrew naturze i jest niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Decyzja o tym, czy spożywać taką żywność ostatecznie należy do nas. Jeśli jednak mamy możliwość zrezygnowania ze spożycia takich produktów, to wstrzymajmy się – pamiętajmy, że przezorny zawsze ubezpieczony.

ABCZdrowie.pl