Stosując proponowany przez autora sposób żywienia nie odczuwa się głodu, gdyż produkty skrobiowe wypełniają żołądek. Większość osób na tej diecie przestaje także mieć problemy z nadciśnieniem, cholesterolem czy trawieniem. W wielu przypadkach pacjenci – po konsultacji z lekarzem – przestają przyjmować dotychczasowe leki i suplementy. W odróżnieniu od tzw. medycyny tradycyjnej dieta roślinna oparta na skrobi nie leczy objawów, lecz przyczyny chorób, takich jak otyłość, choroby serca czy cukrzyca.

Dr McDougall sugeruje w poradniku, byśmy przyjrzeli się diecie naszych przodków bogatej głównie w produkty skrobiowe, lepiej zbilansowanej, prostszej – niezależnie od części świata, w której żyli. Czyżby powrót do źródeł – ziemniaków, marchwi, ryżu, batatów i kabaczków – był najlepszym lekarstwem na problemy zdrowotne współczesnych ludzi?

To odważna książka, ponieważ John McDougall nie boi się mówić prawdy na temat skutków tzw. diety zachodniej i wpływu produktów odzwierzęcych na stan zdrowia, odpowiedzialnych za ogromne rozpowszechnienie chorób cywilizacyjnych. Jest lekarzem, który bardzo skutecznie łączy wiedzę z zakresu medycyny i żywienia, a jego celem jest wyleczenie pacjentów, a nie łagodzenie objawów ich chorób. Często kwestionuje przyjęte prawdy i metody leczenia. Był jednym z pierwszych lekarzy, którzy podkreślali, że dieta wegetariańska może w skuteczny sposób odwrócić przebieg chorób.

Autor traktuje pacjenta jak partnera. Uważa, że każdy musi najpierw zrozumieć korzyści ze spożywania skrobi, aby tę dietę konsekwentnie i świadomie stosować. Jasno tłumaczy wpływ odżywiania na ludzki organizm oraz obala rozmaite mity żywieniowe. Książka uzupełniona jest inspirującymi świadectwami osób, które zostały wyleczone dzięki diecie roślinnej. Dodatkowo zawiera łatwy plan diety oraz sto prostych i smacznych przepisów.

Jest to propozycja sposobu odżywiania się na całe życie. To nie kolejna krótkotrwała moda, lecz dieta oparta na wiedzy medycznej, bezpieczna i zdrowa.

John McDougall - należy do nielicznego grona amerykańskich lekarzy i naukowców tzw. open-minds, którzy wykraczają poza ogólnie przyjęte reguły postepowania medycznego i na podstawie wnikliwych obserwacji i wyników badań proponują nowe, skuteczne modele żywienia i leczenia. Od 30 lat Dr McDougall publikuje i wykłada na temat wpływu diety na zdrowie. Tłumaczy, że wiele chorób jest spowodowanych przez złe nawyki żywieniowe. Pomógł tysiącom pacjentów, zalecając opracowaną przez siebie pożywną, niskotłuszczową dietę roślinną opartą na skrobi, która nie tylko pozwala na zgubienie zbędnych kilogramów, ale może również cofnąć lub ograniczyć bez użycia lekarstw poważne choroby, między innymi choroby serca.