Witaminy na odporność

Często się przeziębiasz i długo dochodzisz do siebie po chorobie? Nawracające infekcje to znak, że system odpornościowy nie działa prawidłowo. Brak odporności jest związany z niedoborem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Przy częstych problemach ze zdrowiem powinniśmy dbać, aby w naszym menu znalazły się produkty bogate w witaminę C, takie jak papryka, cytrusy czy natka pietruszki. Osłabienie odporności może być wynikiem niedoboru również innych witamin, w tym witaminy A (znajdziesz ją w jajach, wątróbce) oraz witaminy E (występuje w kiełkach, olejach roślinnych, orzechach). Nie tylko witaminy zagwarantują nam odporność na wirusy, niezbędne są również minerały (m.in. chrom, magnez i żelazo).

Skóra prawdę ci powie

Możesz być zaskoczony, jak wiele na temat zdrowia można wyczytać ze skóry, włosów i paznokci. Ich dobry stan to zasługa witamin, dlatego jeśli cierpisz na ich niedobór, twój wygląd ulega pogorszeniu. O kondycję skóry najlepiej dba witamina A. Skutkiem jej niedoboru jest przesuszenie i łuszczenie się skóry, a także pojawianie się zmian trądzikowych. Najwięcej witaminy A znajdziesz w maśle, mleku, tłustych rybach morskich oraz warzywach (brokułach, marchewce, jarmużu, dyni, szpinaku). Osłabienie i wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci to z kolei sygnały, że twój organizm potrzebuje biotyny, czyli witaminy H. To niezwykle ważny związek, który znajduje się w żółtkach jaj, wątróbce, orzechach, migdałach, produktach z mąki pełnoziarnistej, pomidorach i marchwi. Skarżysz się na pękające kąciki ust? Prawdopodobnie brakuje ci witamin z grupy B, a zwłaszcza kwasu foliowego i witaminy B2. Bolesnych pęknięć można uniknąć, stosując odpowiednią dietę. Wartościowymi źródłami kwasu foliowego są świeże, zielone warzywa (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi), a także buraki, pomidory, awokado, fasola. Witamina B2 (ryboflawina) występuje głównie w mleku i jego przetworach oraz w jajkach.

Smutno ci? Weź witaminy

Oznakami braku witamin w organizmie są również dolegliwości natury psychicznej. Osłabienie, zmęczenie i problemy z koncentracją mogą oznaczać, że mamy deficyt witamin B1, B2, C i E. Warto wtedy jeść jak najwięcej świeżych owoców i warzyw, a w razie potrzeby stosować preparaty witaminowe. Brakuje ci cierpliwości i często się denerwujesz? Być w może w twojej diecie jest za mało produktów bogatych w witaminy z grupy B. Aby ukoić nerwy, jedz kasze, ciemne pieczywo, orzechy, migdały, brukselkę, brokuły i szpinak. Przygnębienie i pierwsze objawy depresji co prawda nie wynikają bezpośrednio z niedoborów witamin, jednak brak pewnych składników może przyczyniać się do złego samopoczucia. Nastrój poprawia witamina C, B12 i biotyna, dlatego kiedy czujesz się smutny i zrezygnowany, jedz więcej ryb, mięsa i przetworów mlecznych.

Większość symptomów świadczących o niedoborach witamin można zwalczyć przy pomocy odpowiedniej diety, a kiedy to nie wystarcza, należy stosować suplementy. W przypadku przyjmowania preparatów witaminowych należy zachować ostrożność i nie przekraczać zalecanej dawki. Pamiętajmy, że dla naszego organizmu najlepsze są naturalne witaminy, pochodzące z żywności, ponieważ najlepiej się wchłaniają i dzięki temu działają skutecznie. Nie lekceważmy niedoborów witamin. Długotrwały deficyt może doprowadzić do awitaminozy. W takim przypadku niezbędna będzie profesjonalna pomoc lekarska.

ABCZdrowie.pl