Zmienna, kapryśna pogoda sprzyja teraz infekcjom wirusowym. Dietetyk Ewa Groń-Jaśkowiak zaleca, aby w pełni korzystać z dobrodziejstw jesieni. 

Jak dodaje teraz jest duża dostępność świeżych owoców i warzyw dlatego w codziennej diecie powinny się one obowiązkowo znaleźć. Szczególnie te, które zawierają najwięcej witaminy C

Ewa Groń-Jaśkowiak zachęca do spożywania większej liczby ryb a także do stosowania w potrawach tłuszczy roślinnych. Lekarz Andrzej Fugiel przypomina też o ubieraniu się na tzw. cebulkę.

- Szczególnie trzeba pamiętać o odzieży, która chroni przed nadmiernym wychłodzeniem organizmu - zaznacza. - Stosowanie ciepło-zimnych pryszniców również usprawni układ krążenia i wzmocni naszą odporność - dodaje Andrzej Fugiel. Eksperci zalecają też regularny, umiarkowany ruch, przynajmniej pół godziny dziennie.