Uczeni z University of New Jersey sprawdzili, które warzywa i owoce mają największą dawkę substancji odżywczych, minerałów i witamin (A, B6, B12, C, D, E i K) i odnieśli ją do dziennego zapotrzebowania organizmu. W tym celu zbadali 47 różnych popularnych produktów.

Reklama

Najlepszy wynik (100) otrzymała rzeżucha, a po niej były: jarmuż (50), brokuły (35), pomidory (20), cykoria, szpinak, groszek, sałata rzymska, kapusta, cukinia.

Rzeżucha obfituje w witaminę K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi oraz zdrowe kości, jak również zawiera dużą ilość witaminy A odpowiedzialną za dobry wzrok. Ma w swoim składzie również glukozynolany, uznane za silnie substancje antyrakowe.

Natomiast uważane za bardzo zdrowe pomarańcze tak naprawdę obfitują głównie w witaminę C, zaś mają niewielką ilość innych cennych składników odżywczych.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „Preventing Chronic Disease”.

Reklama

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>