Badanie prowadzili naukowcy z Baylor College of Medicine i objęli nim ponad 14 tysięcy dorosłych Amerykanów. Wolontariusze opowiadali, jak zbudowany jest ich codzienny jadłospis. Okazało się, że jeśli znajdował się w nim ryż, badani dłużej był syci, rzadziej ogarniał ich wilczy głód i niechętnie sięgali po kaloryczne przekąski, zaś wybierali warzywa i owoce.

Reklama

Według autorów badania, warto jeść zarówno ryż biały, jak i brązowy. Każdy ma niską zawartość sody, nie zawiera cholesterolu i tłuszczów trans, co ważne w przypadku zdrowej diety. Poza tym ryż dostarcza magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Brązowy ryż ma przy tym więcej błonnika niż biały, przez co sprzyja lepszej przemianie materii.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „Food and Nutrition Sciences”.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>