Zafarbowane zdrowie, czyli złe skutki słodzonej czerwieni

2013-10-31 22:05 | Aktualizacja: 17:24
Barwniki dodawane do słodyczy często wywołują uczulenie

Barwniki dodawane do słodyczy często wywołują uczulenie / Shutterstock)

To zamaskowane pułapki - słodkie i barwne. Chodzi o wszelkiego rodzaju kolorowane słodkości, po które dzieci wyciągają ręce. Jeśli się dzieje tak często, to efekt zjawia się pod postacią ADHD. Okazji nie brakuje: czekolada, dżem, kolorowy budyń, galaretki, lody, batony, cukierki, polewy, żelki, jogurty, marmolada, guma do żucia. Piękny wygląd, a do tego cukier, po połączeniu czynią z tej mieszanki żywność, po którą dzieci lepiej żeby nie sięgały.




Groźny staje się styl życia, a dokładnie styl konsumpcji tj spożywanie przez dzieci sztucznie przetworzonego, niezdrowego jedzenia o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru.

Lista barwników tworzących z benzoesanami (E 210 - 215) szkodliwe związki jest długa, cytujemy jej fragment: tartazyna - żółcień spożywcza 5 (E 102) i żółcień pomarańczowa (E 110) - obie zakazane w niektórych krajach, dalej - azorubina (E 122), amarant (E 123), czerwień koszenilowa (E 124) i czerwień 2G (E 128), karmel amoniakalny (E 150 c) i karmel amoniakalno-siarczynowy (150 d), czerń brylantowa (E 151), brąz HT (E 155).

Osobnym rozdziałem jest równie alarmujący wpływ stosowanych w produkcji konwencjonalnej barwników na uczulenia i zagrożenia dla alergików.

Nadużywana chemia

Na problem chemicznych domieszek zwracała uwagę mobilna wystawa syntetycznych dodatków do żywności, zatytułowana "Instytut Chemii Nadużywanej", zorganizowana przez Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy. W wędrującym wiosną po Polsce laboratorium można się było dowiedzieć czym grozi spożywanie tych ww słodkich łakoci, a także chemicznie uzupełnionych napojów i zup w proszku, sztucznego miodu, musztardy, sosów. I co się kryje pod różnymi kodami i "pseudonimami" umieszczonymi na etykietach.

Wprawdzie farmacja już dawno opracowała lekarstwa mające ograniczać objawy ADHD jednak nie potrafiła zdziałać tyle ile właściwie dobrana dieta. Na miarę odkrycia zasługuje ustalenie dokonane w 1973 r przez amerykańskiego pediatrę i alergologa Bena Feingolda, że w walce z ADHD może być pomocne ograniczenie ilości cukru spożywanego przez dziecko.

Żywność ekologiczna

Późniejsze analizy dietetyków pokazały rodzicom drogę wyboru: to żywność, która nie zawiera ww dodatków, a także substancji wzmacniających smak i zapach, a dzięki temu można uniknąć obciążenia chemicznymi domieszkami układu immunologicznego dziecka. Agnieszka Sienkiewicz - doradca żywieniowy w sieci BIO delikatesów Organic Farma Zdrowia - kieruje apel do rodziców: Czytajmy etykiety na produktach przeznaczonych dla najmłodszych! Wybierajmy żywność bezpieczną, ekologiczną z jasno opracowanymi etykietami.

Quiz

Co wiesz o ADHD?

Dziecko nie może usiedzieć w miejscu, nie koncentruje się na nauce, wszędzie go pełno... Może ma ADHD, które w ostatnich latach jest często diagnozowane u wielu dzieci? No właśnie, ile wiesz o ADHD?

Rozpocznij Quiz

zobacz pozostałe quizy »






Źródło: Materiały prasowe
Podziel się:
Znajdź Dziennik.pl na:FBgoogle plusetwitter
Wypowiedzi: 4
  • ~olmaria72013-12-05 19:15

    co robią w Polsce całe setki urzędników i ministrów ? Tusk ma zdrowe jedzenie to sie tym nie interesuje. Wywalić wszystkich i zatrudnić uczciwych ludzi w komisjach żywieniowych itd teraz mamy ponoć 20 różnych stacji san-epid czy jakoś tam

  • ~olmaria72013-12-05 19:11

    ano, wszelkie barwniki ?E.../ są toksyczne, a ju z jak sie podaje takie soczki i lizaczki dzieciom, to nie dziw si, że już w młodym wieku dopadnie cie demencja, próohnica, zmiany kostne i czego jeszcze chcesz.

  • ~Zgredek2013-11-03 08:57

    To prawda. Duże ilości cukru pobudzają, niszczą zęby i powodują tycie. Cukier to pierwszy narkotyk elit, które masy przyjęły jako swoje. Podobnie ma się z nikotyną.
    Czyli papierosami i tabaką. A że przy okazji wielu zarabia to druga rzecz. Tacy jesteśmy z czegoś żyć musimy. Wszystko zależy od rzetelnie wykonanej pracy sprzedawcy, który ma poinformować jakie cechy ma sprzedawany towar - i te dobre i te złe. Tylko gdzie tacy sprzedawcy teraz są?

  • ~m-532013-10-31 22:58

    "doradca żywieniowy w sieci BIO delikatesów Organic Farma Zdrowia"

    Artykuł mocno sponsorowany.


Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV