Nadmiar czerwonego mięsa może szkodzić sercu. Takiego zdania są naukowcy, którzy opisują swe badania w naukowym tygodniku "Nature".

Eksperci wzięli pod lupę związek chemiczny o nazwie karnityna. Testy wykazały, że zawarta w czerwonym mięsie karnityna rozkładana jest przez bakterie w jelitach. To zwiększa poziom cholesterolu i może być szkodliwe dla serca, piszą autorzy pracy z kilku ośrodków badawczych w USA. Karnityna to związek chemiczny stosowany czasem przez kulturystów: według niektórych badań, pomaga ona zwiększyć masę mięśniową. Inne badania wskazują, że może mieć ona pozytywny wpływ na zdrowie.

Niezależni lekarze zgadzają się jednak, że nadmiar czerwonego mięsa jest w ogóle szkodliwy - najczęstsze zalecenia dietetyków, to nie więcej niż 500 gramów tygodniowo.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>