Naukowcy z Wageningen University z Holandii rozpoczęli swoje badanie od stwierdzenia, że zwykle zjadamy dużo więcej niż potrzebujemy, jeśli się na tym nie skupiamy. Okazuje się, że przejadamy się zazwyczaj podczas pracy (np. siedząc przed monitorem komputera) albo relaksując się przed telewizorem. Wówczas pochłaniamy posiłek niemal automatycznie.

Czy można temu zapobiec? Oczywiście. Według autorów badania wystarczy jeść mniejszymi sztućcami albo brać mniejsze kęsy. Proste? Na pewno działa, czego naukowcy dowiedli w badaniu z udziałem wolontariuszy, którzy spożywali posiłki podczas normalnego dnia pracy.

Swój eksperyment naukowcy opisali na łamach "PLOS ONE". Polegał on na podzieleniu wolontariuszy na grypy. Osoby z jednej grupy jadły zupę mniejszą łyżką, zaś z drugiej - normalną.

Jak się okazało, osoby z pierwszej grupy zjadały aż o 30 proc. mniej niż koledzy z grypy drugiej.