- Jesienią i zimą szczególnie ważne jest zapewnienie organizmowi właściwej ilości energii. Należy jednak pamiętać, by nie działo się to poprzez spożywanie większej ilości kalorii w posiłkach - radzi profesor Alicja Ceglińska z Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, jedna z ambasadorek kampanii "Zboże na talerzu zdrowia".

- Niewłaściwe jest także ograniczanie w posiłkach produktów zbożowych, sądząc, że w ten sposób dbamy jesienią o linię - dodaje dietetyk Anna Jelonek. - Gdy organizm, nie otrzyma odpowiedniej ilości energii z pożywienia, będzie się domagał więcej pokarmu, przez co możemy osiągnąć odwrotny efekt i przybrać na wadze. Pamiętajmy, że zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, produkty zbożowe, dzięki wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, powinny stanowić dla nas główne źródło energii w codziennym żywieniu - podkreśla specjalistka.

Węglowodany złożone, zawarte m.in. w produktach zbożowych, są najlepszym źródłem energii, ponieważ podlegając stopniowym przemianom metabolicznym, ułatwiają organizmowi utrzymanie stałego zalecanego poziomu glukozy we krwi. Dlatego w każdym naszym posiłku powinna się znaleźć porcja produktów zbożowych. Zawarte w nich węglowodany złożone są stopniowo wchłaniane przez organizm, a to ułatwia utrzymanie zalecanego poziomu glukozy i gwarantuje równomierny dopływ energii.

Ta energia jest bezcenna. Organizm wykorzystuje ją do pracy mózgu, oddychania, pracy serca, tak zwanej podstawowej przemiany materii i aktywności fizycznej, twierdzi dietetyk Anna Jelonek.

- To, że produkty zbożowe rozkładają się w naszym organizmie powoli, dając na dłuższy czas energię, jest niezwykle ważną sprawą, ponieważ przez dłuższy czas czujemy się syci - zaznacza prof. Ceglińska.