Kanapka z ogórkiem okazała się lepszą "potrawą chłodzącą" niż lody, wskazali amerykańscy naukowcy.

Specjalistka Sara Risch wyjaśnia, że na upały najlepsze są warzywa i owoce o dużej zawartości wody np.: ogórki, arbuz, seler. Dodaje, że w upalne dni należy również sięgać po produkty zbożowe, które uzupełniają poziom magnezu i wapnia, co zapobiega skurczom.

Choć pokusa jest wielka w upalne dni lepiej unikać zimnych napojów i lodów. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są gorące napoje. Podobnie jak ostre potrawy, które powodują, że nadmiernie się pocimy, dzięki czemu dodatkowo udaje się schłodzić organizm. Dlatego latem warto do potraw dodawać curry czy imbir. Eksperci zalecają, aby w upalne dni unikać produktów bogatych w białka i tłuszcze.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>