Krwistoczerwone pomarańcze wzmocnią serce

X

Przyzwyczailiśmy się do truskawek wielkości pięści dziecka i twardych przesłodkich pomidorów. A czy przywykniemy do zwykłych pomarańczy, które przestaną być pomarańczowe? Uczni szykują dla nas nowe pomarańcze z czerwonym miąższem. Wraz z nowym kolorem owoce zyskają nowe prozdrowotne właściwości.

Pomarańcze z czerwonym miąższem już istnieją. Rosną w okolicach Etny – tam gdzie panują dogodne warunki pogodowe dla dojrzewania owoców (odpowiednia liczba chłodnych słonecznych dni oraz ciepłych nocy). Ale naukowcy z John Innes Centre w Norwich zamierzają także zwykłe pomarańcze, które rosną na przykład w Hiszpanii i którymi zajadamy się w Polsce, zamienić w czerwone. Jak?

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Za czerwony kolor miąższu pomarańczy odpowiadają antocyjany. To naturalne barwniki pochodzenia roślinnego (dużo ich w malinach, jeżynach, czerwonej kapuście). Brytyjskim naukowcom udało się wyselekcjonować gen odpowiedzialny za czerwony kolor pomarańczy i nazwano go „Ruby”. Następnie wprowadzono go do nasion popularnej odmiany pomarańczy, by ich miąższ nabrał krwistego koloru – donosi brytyjski dziennik „Daily Mail”, powołując się na publikację w „The Plant Cell”.

Czemu ma służyć „barwienie” pomarańczy? Otóż antocyjany słyną z dobroczynnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Są silnymi przeciwutleniaczami i działają przeciwzapalnie. Działają również przeciwmiażdżycowo, pomagają w leczeniu cukrzycy, zwalczają otyłość i trzykrotnie zmniejszają ryzyko jej rozwoju.

Udostępnij na Facebooku
Źródło: dailymail.co.uk
    Powered by ContentStream
    • ~IRABELLUM
      2012-03-16 21:58
      ANTOCYJANY WYSTĘPUJĄ OBFICIE W CZERWONYCH BURAKACH.
      OD DAWNA NA POLSKICH STOŁACH POJAWIAJĄ SIĘ POTRAWY
      Z CZERWONYCH BURAKÓW. WIADOMO JEST, ŻE SĄ BARDZO
      KORZYSTNE DLA ZDROWIA. TERAZ WIEMY, DLACZEGO
      TA WIEDZA DOTYCZY WSZYSTKICH OWOCÓW I WARZYW
      ZAWIERAJĄCYCH CZERWONE, ŻÓŁTE I POŚREDNIE BARWNIKI.
    • ~tad.
      2012-03-16 21:49
      A więc, są to pomarańcze genetycznie modyfikowane. Potępianie w czambuł GMO nie ma sensu - to wylewanie dziecka z kąpielą.
    • ~Czy to prawda a może brak zbytu
      2012-03-17 01:17
      Jeszcze posolic solą drogową zwaną jadalną.
    • ~bob
      2012-03-17 08:37
      Ale bzdura! Odmiana pomarańczy marokańskich o czerwonym miąższu była już w handlu 40 lat temu! Przywiozłem z wycieczki do Wiednia w 1972 roku. Żadna więc nowość!
    • ~gnom
      2012-03-17 20:20
      Czerwone pomarańcze - arance rosse - w różnych zresztą odmianach można bez problemu kupić we Włoszech. Kupowałem je również w Hamburgu. Można sadzić ich więcej, również poza Sycylią, i tyle.
    • ~DJM
      2012-03-17 20:32
      Moim zdaniem ma rację ~tad, natomiast nie ma jej ~Irabellum;
      wiele płodów rolnych zawiera antocyjany, ale akurat burak ćwikłowy zamiast antocyjanów tworzy zupełnie inne pod względem chemicznym betacyjaniny, a zwłaszcza przedstawiciela tych związków zwanego betaniną. Swoją drogą, o betaninie, a także innych betacyjaninach też się sądzi, że mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Liczba substancji, które występując w pokarmach, mogą zmniejszać częstość niektórych schorzeń u ludzi jest ogromna. Dla zapobiegania rakowi i wydłużania życia ludzi najważniejsze mogłoby okazać się znalezienie kilku takich związków wyraźnie skuteczniejszych niż inne. No i upowszechnienie tych szczególnie aktywnych substancji. Prawdopodobnie o to chodzi w omawianych badaniach. I najprawdopodobniej minie sporo czasu zanim się okaże, czy wspomniana praca nas do wspomnianego celu przybliża.
    AutorUwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.