Krwistoczerwone pomarańcze wzmocnią serce

2012-03-16 20:11 | Aktualizacja: 20:11
Naukowcy modyfikując kolor pomarańczy, zmieniają ich prozdrowotne właściwości

Naukowcy modyfikując kolor pomarańczy, zmieniają ich prozdrowotne właściwości / Shutterstock)

Przyzwyczailiśmy się do truskawek wielkości pięści dziecka i twardych przesłodkich pomidorów. A czy przywykniemy do zwykłych pomarańczy, które przestaną być pomarańczowe? Uczni szykują dla nas nowe pomarańcze z czerwonym miąższem. Wraz z nowym kolorem owoce zyskają nowe prozdrowotne właściwości.



Pomarańcze z czerwonym miąższem już istnieją. Rosną w okolicach Etny – tam gdzie panują dogodne warunki pogodowe dla dojrzewania owoców (odpowiednia liczba chłodnych słonecznych dni oraz ciepłych nocy). Ale naukowcy z John Innes Centre w Norwich zamierzają także zwykłe pomarańcze, które rosną na przykład w Hiszpanii i którymi zajadamy się w Polsce, zamienić w czerwone. Jak?

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Za czerwony kolor miąższu pomarańczy odpowiadają antocyjany. To naturalne barwniki pochodzenia roślinnego (dużo ich w malinach, jeżynach, czerwonej kapuście). Brytyjskim naukowcom udało się wyselekcjonować gen odpowiedzialny za czerwony kolor pomarańczy i nazwano go „Ruby”. Następnie wprowadzono go do nasion popularnej odmiany pomarańczy, by ich miąższ nabrał krwistego koloru – donosi brytyjski dziennik „Daily Mail”, powołując się na publikację w „The Plant Cell”.

Czemu ma służyć „barwienie” pomarańczy? Otóż antocyjany słyną z dobroczynnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Są silnymi przeciwutleniaczami i działają przeciwzapalnie. Działają również przeciwmiażdżycowo, pomagają w leczeniu cukrzycy, zwalczają otyłość i trzykrotnie zmniejszają ryzyko jej rozwoju.

Quiz

Co wiesz o zawale serca?

Serce to swego rodzaju pompa, która pracuje bez chwili przerwy. Nieustannie kurczy się, tłocząc krew do naczyń. Warunkuje życie człowieka, więc jego choroby zwykle są bardzo groźne. Według danych szacunkowych z powodu zawału mięśnia sercowego umiera coraz więcej osób w coraz młodszym wieku. Sprawdź, ile wiesz o tym schorzeniu?

Rozpocznij Quiz

zobacz pozostałe quizy »





Źródło: dailymail.co.uk
Podziel się:
Znajdź Dziennik.pl na:FBgoogle plusetwitter
Wypowiedzi: 6
  • ~DJM2012-03-17 20:32

    Moim zdaniem ma rację ~tad, natomiast nie ma jej ~Irabellum;
    wiele płodów rolnych zawiera antocyjany, ale akurat burak ćwikłowy zamiast antocyjanów tworzy zupełnie inne pod względem chemicznym betacyjaniny, a zwłaszcza przedstawiciela tych związków zwanego betaniną. Swoją drogą, o betaninie, a także innych betacyjaninach też się sądzi, że mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Liczba substancji, które występując w pokarmach, mogą zmniejszać częstość niektórych schorzeń u ludzi jest ogromna. Dla zapobiegania rakowi i wydłużania życia ludzi najważniejsze mogłoby okazać się znalezienie kilku takich związków wyraźnie skuteczniejszych niż inne. No i upowszechnienie tych szczególnie aktywnych substancji. Prawdopodobnie o to chodzi w omawianych badaniach. I najprawdopodobniej minie sporo czasu zanim się okaże, czy wspomniana praca nas do wspomnianego celu przybliża.

  • ~gnom2012-03-17 20:20

    Czerwone pomarańcze - arance rosse - w różnych zresztą odmianach można bez problemu kupić we Włoszech. Kupowałem je również w Hamburgu. Można sadzić ich więcej, również poza Sycylią, i tyle.

  • ~bob2012-03-17 08:37

    Ale bzdura! Odmiana pomarańczy marokańskich o czerwonym miąższu była już w handlu 40 lat temu! Przywiozłem z wycieczki do Wiednia w 1972 roku. Żadna więc nowość!

  • ~Czy to prawda a może brak zbytu2012-03-17 01:17

    Jeszcze posolic solą drogową zwaną jadalną.

  • ~IRABELLUM2012-03-16 21:58

    ANTOCYJANY WYSTĘPUJĄ OBFICIE W CZERWONYCH BURAKACH.
    OD DAWNA NA POLSKICH STOŁACH POJAWIAJĄ SIĘ POTRAWY
    Z CZERWONYCH BURAKÓW. WIADOMO JEST, ŻE SĄ BARDZO
    KORZYSTNE DLA ZDROWIA. TERAZ WIEMY, DLACZEGO
    TA WIEDZA DOTYCZY WSZYSTKICH OWOCÓW I WARZYW
    ZAWIERAJĄCYCH CZERWONE, ŻÓŁTE I POŚREDNIE BARWNIKI.

  • ~tad.2012-03-16 21:49

    A więc, są to pomarańcze genetycznie modyfikowane. Potępianie w czambuł GMO nie ma sensu - to wylewanie dziecka z kąpielą.


Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV