Przygotowanie omletu jest bajecznie proste. Potrzebujesz:

(składniki na 5 porcji)

- pół szklanki mąki;

- pół szklanki mleka;

- pół szklanki wody mineralnej gazowanej;

- 2 szklanki mieszanki płatków: owsianych, żytnich, pszennych wg upodobań
słonecznik, rodzynki, orzeszki ziemne, migdały, koko;

- imbir w proszku lub starty na tarce, kardamon, cynamon, kurkuma, szczypta soli;

- jajko.

Zaczynamy! Mleko, mąkę, wodę i jajko miksuj na jednolitą masę. Dodaj płatki owsiane, i po garści słonecznika, rodzynek, orzeszków, migdałów, kokosu. Na końcu przypraw do smaku imbirem, kardamonem, cynamonem, kurkumą i solą. Smaż cienkie placki na małym ogniu, najlepiej na patelni do naleśników (wówczas nie musisz dodawać tłuszczu do smażenia). Kiedy zrobią się złote, odstaw na talerzyk. Takie omlety najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i startymi owocami: jabłkiem, gruszką lub bananem.