• Soja
    11
    15
    Jest wiele powodów, by zrezygnować z mięsa w codziennej diecie. Wysoko przetworzone sprzyja otyłości, cukrzycy i nowotworom. Natomiast – jak wynika z najnowszych badań - dieta wegańska działa wręcz przeciwnie – zapobiega rozwojowi tych chorób.
  • Bób
    1
    5
    Nie ma dobrze zbilansowanej diety bez błonnika. Pod tą nazwą kryje się grupa substancji pochodzenia roślinnego. Nie są one rozkładane przez enzymy trawienne. Błonnik bywa inaczej nazywany włóknem pokarmowym. Ma bardzo duży wpływ na pracę układu pokarmowego, wspiera proces odchudzania, pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz pozwala kontrolować poziom cukru we krwi. W jakich produktach można go znaleźć?
  • Co jeść, kiedy
    1
    1
    Czekolada, kebab, a może niskokaloryczna sałatka? Po co sięgnąć, kiedy nagle dopada cię stres?
  • Sałatka owocowa
    1
    2
    Stres, papierosy, opalanie się i spaliny - to w dużej mierze przyspiesza powstawanie wolnych rodników. W niewielkiej ilości są one potrzebne naszemu systemowi odpornościowemu. Jednak ich nadmiar jest groźny dla organizmu. Wolne rodniki nie tylko szkodzą naszej skórze, lecz także zwiększają ryzyko groźnych chorób. Bronią w walce z wolnymi rodnikami są antyoksydanty.
  • Sok z brzozy
    2
    23
    Sok z brzozy to w 95 procentach woda. Pozostałe 5 proc. to niezwykły ładunek witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm, zwłaszcza po okresie zimowym. Jak go uzyskać, nie krzywdząc przy tym drzewa?
  • Jabłka
    3
    14
    Jak nie dać się oszukać i kupować produkty dobrej jakości? Czego unikać? Jak fałszuje się jabłka?
  • Oliwki i pomidory
    1
    1
    W prosty sposób możesz sobie pomóc. Wystarczy, że będziesz używać takich składników jak: oliwa, pomidory, brokuły, czy tłuste ryby. Są to produkty, dzięki którym zachowasz młody wygląd skóry.
  • Jak wreszcie się odchudzić?
    3
    4
    Męczysz się i dręczysz, a waga ani drgnie? Może warto wprowadzić do diety kilka produktów, które pomogą ci w zmaganiach z nadliczbowymi kilogramami?
  • Wędlina
    1
    1
    Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych.
  • Soki w butelkach
    2
    Najpopularniejsze metody detoksykacyjne: dieta owocowa-warzywna, aktywność fizyczna, kuracje ziołowe. Dieta owocowo-warzywna polega na spożywaniu odpowiednio przygotowanych i dobranych warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym. Ruch pobudza organizm do samooczyszczania. W walce z toksynami sprawdzają się ćwiczenia o średniej intensywności. Kuracja ziołowa działa moczopędnie i detoksykacyjnie.
  • Grillowany łosoś z warzywami
    4
    4
    Dr Lucilla Titta to specjalistka w dziedzinie żywienia i koordynatorka projektu SmartFood w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie, która wspólnie z dziennikarką Elianą Liotta - napisała książkę "Dieta Smartfood".
  • Grillowane owady
    5
    4
    Kuchnia dla odważnych? Wcale nie! Nawet Unia Europejska zachęca do jedzenia owadów. Badania wykazały, że może to mieć bardzo pozytywny wpływ na środowisko. Za jadalne uznaje się bowiem ponad 2000 gatunków. Ich hodowla jest ekonomiczna i niedroga. Owady są doskonałym, alternatywnym źródłem białka i bogactwem wapnia oraz minerałów. Wbrew pozorom… są też smaczne! Pamiętajcie jednak, by próbować owadów ze sprawdzonego źródła.
  • Szymon Majewski, Jacek Kurski

    Majewski komentuje skandal wokół Opola: Kurski szykuje festiwal wojenny

  • Panna młoda

    Najczęstsze gafy gości weselnych. Co wypada, a czego lepiej nie robić?

  • Ryszard Petru i Joanna Schmidt

    Piękni, zakochani, ale nie do końca wystylizowani... Petru i Schmidt po raz pierwszy oficjalnie razem. FOTO

Zobacz więcej