• Produkty zawierające żelazo
    3
    Żelazo jest jednym ze składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Nasze organy nie potrafią go produkować, dlatego niezwykle ważne jest to, by dostarczać go sobie w pożywieniu w odpowiedniej ilości. Jest składnikiem hemoglobiny (we krwi) i mioglobiny (w mięśniach) i bierze udział w transportowaniu i magazynowaniu tlenu. Jakie produkty zawierają najwięcej żelaza?
  • Sok z buraków
    3
    13
    Aby zachować umysł jak brzytwa, nie mieć problemów z pamięcią i koncentracją, warto o kondycję mózgu zadbać, zanim zaczną się problemy. Naukowcy proponują regularne picie soku z buraków.
  • Jabłko
    2
    10
    Rolnicy często opryskują swoje uprawy dużą ilością różnych pestycydów w celu ochrony roślin przed szkodliwymi mikroorganizmami. W wyniku tego na nasze stoły trafiają owoce i warzywa pokryte dużą ilością niezdrowej chemii.
  • Drożdże zawierają chrom
    1
    1
    Chrom jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma wpływ na metabolizowanie glukozy i utrzymanie go na prawidłowym poziomie. Dzięki temu pomaga hamować apetyt na słodycze. Wspomaga także przemianę tłuszczów i węglowodanów. Gdzie go znaleźć i czy istnieją przeciwwskazania do jego dodatkowej suplementacji?
  • Talerz dla osób na diecie
    1
    3
    Choć trudno w to uwierzyć, ale wielkimi krokami zbliża się lato. Ci, którzy zimą pozwolili sobie na większe łakomstwo niż zwykle, zapewne nie mają powodów do zadowolenia. Podczas plażowania trudno im będzie ukryć nadmierne „fałdki” i dodatkowe kilogramy. Aby wrócić do swojej „przedzimowej” wagi, wiele osób decyduje się na prawdziwie drakońskie metody. Prym wśród nich wiedzie „Dieta 1000 kalorii”.
  • Chrzan
    4
    10
    Po chrzan sięgamy głównie w czasie świąt wielkanocnych lub przy robieniu przetworów. Tymczasem powinniśmy jeść go częściej. Jakie są zalety prozdrowotne chrzanu? Jakie witaminy zawiera?
  • Orzechy i suszone owoce
    3
    Warto sięgać po nie, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Mają niski indeks glikemiczny. Dzięki dużej zawartości błonnika usprawniają przemianę materii.
  • Jajka
    7
    11
    Nie sposób wyobrazić sobie wielkanocnego stołu bez ugotowanych na twardo jaj. Mimo iż nie cieszą się dobrą sławą z powodu zawartości cholesterolu, w świąteczne dni zapominamy zwykle o umiarze w ich spożyciu, a ewentualne wyrzuty sumienia zagłuszamy obietnicą poprawy nawyków żywieniowych wraz z nadejściem dni roboczych. Warto jednak zastanowić się, czy poczucie winy, wywołane zjedzeniem większej niż zazwyczaj ilości jaj, ma jakiekolwiek uzasadnienie. Czy jajka faktycznie są niezdrowe?
  • Jajka
    11
    29
    Jajka można jeść bez ograniczeń. Dietetyk Anna Jelonek zdradza, jakie są właściwości odżywcze jaj.
  • czekolada
    1
    30
    12 kwietnia to Międzynarodowy Dzień Czekolady! Dziś bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na ukochaną słodycz. Czekolada to przecież nic innego jak połączenie przyjemności płynącej ze smaku oraz jej korzystnego działania na organizm. Jej jedzenie dobroczynnie wpływa też na system nerwowy. Oto 6 powodów, dla których jeszcze bardziej ją pokochasz!
  • Kasza gryczana
    3
    19
    Kaszą nazywamy jadalne ziarna zbóż, z których usunięto twardą łuskę
. Niegdyś królowała ona na stołach Polaków
, jednak z czasem zaczęła być wypierana przez ziemniaki. W ostatnim czasie ponownie wraca do łask. Bardzo słusznie - w końcu jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Co wartościowego znajduje się w kaszach, jakie zaliczamy do jednych z bardziej popularnych i kto, mimo wszystko, powinien jednak na nie uważać?
  • Łosoś
    2
    Dieta - oprócz farmakoterapii i psychoterapii - może być trzecim elementem wspomagającym leczenie depresji i innych zaburzeń psychicznych – przekonują farmaceuci i psychiatrzy.