• Jak wreszcie się odchudzić?
    3
    1
    Męczysz się i dręczysz, a waga ani drgnie? Może warto wprowadzić do diety kilka produktów, które pomogą ci w zmaganiach z nadliczbowymi kilogramami?
  • Wędlina
    Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych.
  • Soki w butelkach
    1
    Najpopularniejsze metody detoksykacyjne: dieta owocowa-warzywna, aktywność fizyczna, kuracje ziołowe. Dieta owocowo-warzywna polega na spożywaniu odpowiednio przygotowanych i dobranych warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym. Ruch pobudza organizm do samooczyszczania. W walce z toksynami sprawdzają się ćwiczenia o średniej intensywności. Kuracja ziołowa działa moczopędnie i detoksykacyjnie.
  • Grillowany łosoś z warzywami
    4
    4
    Dr Lucilla Titta to specjalistka w dziedzinie żywienia i koordynatorka projektu SmartFood w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie, która wspólnie z dziennikarką Elianą Liotta - napisała książkę "Dieta Smartfood".
  • Grillowane owady
    5
    4
    Kuchnia dla odważnych? Wcale nie! Nawet Unia Europejska zachęca do jedzenia owadów. Badania wykazały, że może to mieć bardzo pozytywny wpływ na środowisko. Za jadalne uznaje się bowiem ponad 2000 gatunków. Ich hodowla jest ekonomiczna i niedroga. Owady są doskonałym, alternatywnym źródłem białka i bogactwem wapnia oraz minerałów. Wbrew pozorom… są też smaczne! Pamiętajcie jednak, by próbować owadów ze sprawdzonego źródła.
  • Kuchnia azjatycka
    2
    2
    - Proponowałabym oczyścić swój organizm po okresie zimowym - podkreśliła dietetyk. Jak to zrobić? Powiedziała o tym w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska.
  • Nadwaga
    2
    Jeśli twoja dieta zawodzi i nie jesteś w stanie zapanować nad wagą ciała, przyjrzyj się swojemu rytmowi dnia. Może okazać się, że słabym punktem jest pora dnia, w której kładziesz się spać. Komu bardziej grozi nadwaga? Sowom czy skowronkom?
  • Zamrożone mięso
    3
    1
    Czy każdy powinien jeść mięso? Ile powinniśmy go spożywać? Powiedziała o tym dietetyk prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
  • Owoce i warzywa
    6
    Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców. Promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.
  • Kobieta ziewa
    2
    8
    Brak słońca, dieta uboga w cenne dla organizmu minerały, brak witamin – to wszystko powoduje, że organizmowi ciężko dostosować się do zmian, które niesie za sobą kolejna pora roku, dlatego nie dla wszystkich nadejście wiosny oznacza zastrzyk energii i chęć do działania. Niektórzy odczuwają w tym okresie osłabienie, brak koncentracji i senność. To może być wiosenne przesilenie. Podpowiadamy, jak skutecznie sobie z nim radzić i cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem.
  • Otyła rodzina
    4
    8
    Do 2030 roku jedna na trzy osoby dorosłe w Polsce będzie otyła - ostrzegali eksperci w Senacie podczas konferencji dotyczącej epidemii otyłości. Przypominali także, że otyłość jest chorobą, a wśród jej powikłań wymienia się m.in. cukrzycę, nowotwory i depresję.
  • Kobieta trzyma filiżankę
    1
    35
    Higiena i rzucenie palenia to podstawa, aby zachować idealnie biały uśmiech, ale równie ważny jest rodzaj produktów, które spożywamy. Sprawdź, czego lepiej unikać, aby ustrzec się przebarwionych zębów.