• Zdrowa dieta
    1
    3
    Żywienie medyczne to sposób odżywania się przypisany leczeniu chorób, najczęściej nowotworów. Ma na celu zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej ilości składników odżywczych, których nie może przyswoić z naturalnych pokarmów wynikających z ograniczeń konkretnej diety.
  • Ból brzucha
    5
    50
    Okazuje się, że od flory bakteryjnej w jelitach zależy, czy jesteśmy szczupli, czy otyli.
  • Boczniaki
    3
    23
    Wyjaśnił to w "Dzień Dobry TVN" Mikołaj Rey, poszukiwacz smaków. - Mają bardzo dużo zastosowań kulinarnych - powiedział Rey. - Boczniak przypomina mięso - dodał. Jakie wybierać boczniaki, aby były najsmaczniejsze?
  • Herbata zaparzona w dzbanku
    7
    4
    Czarna, zielona, biała, czerwona. Badania pokazują, że Polacy kochają herbatę: najczęściej czarną i do tego w torebkach. A co jest w tych torebkach?
  • Jelita
    10
    1
    Nawracające infekcje, alergie, skłonność do otyłości, a nawet samopoczucie mogą być związane z nieprawidłową florą bakteryjną jelit i całego organizmu – oceniają eksperci.
  • Kobieta odmawia jedzenia pieczywa
    7
    73
    Wszelkie diety eliminacyjne, w tym popularna bezglutenowa, jako sposób na schudnięcie są niekorzystne dla organizmu. Eliminacja samego glutenu z diety nie spowoduje utraty wagi, przeciwnie często może powodować utycie - wskazuje Natalia Drabińska z PAN w Olsztynie.
  • BMI
    3
    1
    BMI (Body Mass Index) to współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Obliczanie tego wskaźnika służy do przybliżonego zobrazowania zawartości tłuszczu w organizmie. Dzięki uzyskanemu wynikowi lekarze mogą oceniać u konkretnych pacjentów ryzyko pojawienia się groźnych chorób związanych z niedowagą, nadwagą lub otyłością. Jaka jest międzynarodowa klasyfikacja BMI dla osób dorosłych?
  • Produkty zbożowe a celiakia
    2
    1
    Doktoranta z olsztyńskiego oddziału PAN zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa na łagodzenie skutków celiaki u dzieci. Na swój projekt otrzymała dofinansowanie w konkursie PRELUDIUM 11 Narodowego Centrum Nauki.
  • Sól
    2
    6
    Sól to potoczna nazwa chlorku sodu (NaCl). Stosowana jest jako przyprawa oraz konserwant. Nadużywanie tego składnika w diecie to jeden z czynników wpływających na powstawanie chorób cywilizacyjnych.
  • Komosa ryżowa
    1
    1
    Komosa ryżowa to kasza pochodząca z Ameryki Południowej, która cechuje się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza i witaminy E. Jakie są inne jej właściwości i jak często można po nią sięgać?
  • Soki owocowe i warzywne
    1
    Najlepsze soki, te własnoręcznie przygotowane, mogą dostarczyć bardzo wielu witamin. Mają także liczne zalety np. sok z żurawiny podnosi poziom dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób serca i miażdżycy. Poznaj zalety picia soków owocowych i warzywnych.
  • Bakłażan
    4
    1
    Niektórzy go kochają, a inni nienawidzą. Mowa o bakłażanie, o którego właściwościach zapewne niewiele z nas wie. Bakłażan nie tylko podkręca przemianę materii, ale też ma wyjątkowo mało kalorii - jedynie 21 w 100 gramach - dlatego doskonale nadaje się na przekąskę dla osób na diecie. Ponadto, to fioletowe warzywo ma więcej błonnika niż jabłka i jest uważane za… afrodyzjak! Zobaczcie dlaczego jeszcze warto często po nie sięgać.
  • Jacek Kurski

    Julia Wyszyńska, która gra w "Klątwie", traci rolę w "Na dobre i na złe". Tak zdecydował Jacek Kurski

  • Agata Kornhauser-Duda i Marine Le Pen

    Podobieństwa nie da się ukryć! Czy to "nieznana siostra" prezydentowej Agaty Dudy? FOTO

  • "LOVE" (2015)

    Erotyka w kinie. 10 najostrzejszych filmów na dużym ekranie [RANKING]

Zobacz więcej