Wegetarianie rzadziej chorują na cukrzycę typu 2. Dlaczego?

| Aktualizacja:

Wegetarianie rzadziej chorują na chorobę niedokrwienną serca, mają niższe stężenie cholesterolu, są mniej narażeni na cukrzycę typu 2 – podkreśliła dr Katarzyna Neubauer, gastroenterolog z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

wróć do artykułu
  • ~Bartosz
    (2018-04-15 11:12)
    Faktem jest iż, większość wegetarian i innych przedstawicieli nurtu ograniczania lub całkowitego zaprzestania spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego ma po prostu plany żywieniowe które uwzględniają zbilansowane posiłki co jest nieodzowne, zwłaszcza w przypadku bardziej restrykcyjnych diet. Mięso samo w sobie nie stanowi problemu, problemem jest jego duże spożycie ale przede wszystkim brak zainteresowania zmianą nawyków żywieniowych ludzi ,którzy mięso spożywają. Zmiana diety na pozbawioną mięsa jest nierzadko sama w sobie spowodowana dążeniem do zdrowego życia lub szczupłej sylwetki. Co do przypadku ludzi nie jedzący mięsa z powodu "ideałów" częścią zmiany diety jest jej "zdrowe zaplanowanie" w wyniku czego cała grupa wegetarian i tym podobnych jest poddana mniejszemu ryzyku chorób związanych ze złymi praktykami żywieniowymi.Podsumowując zdrowe odżywianie to przemyślana dieta.
  • ~Małgorzata
    (2018-02-26 13:07)
    Zgadzam się. Zmieniłam dietę na wegetariańską i pozbyłam się nadwagi i podwyższonego poziomu cholesterolu i cukru. Pomogły mi też dobrze zbilansowane mieszanki ziołowe Cholegin. Zdecydowanie polecam.

Może zainteresować Cię też: