Joanna Neuhoff-Murawska - dietetyczka podkreśla, że w prawidłowej diecie powinny znaleźć się gruboziarniste produkty zbożowe, takie jak: kasza gryczana, jęczmienna, pęczak i chleb razowy. Przekonuje, że tam znajdziemy witaminy z grupy B, węglowodany, które uwalniają się długo i są korzystne dla naszego organizmu.

Reklama

Odradza spożywanie białego pieczywa. Według niej, biały chleb nie posiada nic cennego, oprócz dużych ilości skrobi. Szybko jesteśmy po nim głodni, jemy go więcej i w rezultacie przez zimę będziemy mieli parę zbędnych kilogramów masy ciała - przekonuje.

Owoce i warzywa można jeść przez cały dzień - zaznacza dietetyczka. Zawierają witaminy, antyoksydanty, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, a przy tym niewielkie ilości kalorii.

Białko i wapń dostarczymy organizmowi w nabiale, produktach mlecznych i mięsie. W diecie powinny zaleźć się również dobre tłuszcze, czyli olej i oliwa, w małych ilościach.