Znane nam dobrze zajady są stanem zapalnym pojawiającym się w kącikach ust. O początkach pojawiających się dolegliwości może świadczyć nieprzyjemne swędzenie, zaczerwienienie i przesuszenie naskórka, który pęka, a jego miejsce zajmują bąble zawierające płyn. Najczęściej po kilku dniach pękają, uwalniając płyn i tworząc bolesną nadżerkę, która piecze przy każdej próbie rozwarcia ust, zjedzenia lub napicia się. Ze względu na umiejscowienie na skórze ust są bardzo widoczne i mogą długo nam dokuczać, jeśli odpowiednio i szybko nie zadbamy o ich spacyfikowanie. Aby skutecznie je leczyć, warto poznać kilka przyczyn powstawania zajadów.

Reklama

Najczęstsze przyczyny zajadów

Chociaż bywają mylone z opryszczką, wywołują je zupełnie inne czynniki. Podczas gdy opryszczka powstaje na skutek wirusa, zajady mogą pojawić się z kilku różnych przyczyn. Należą do nich m.in. infekcje bakteryjne lub grzybicze, choroby takie jak cukrzyca czy anemia, przyjmowanie antybiotyków, zaburzenia trawienia, a także niedobór witaminy B2. Na powstawanie zajadów może mieć wpływ również próchnica oraz choroby zębów, ale nie bez przyczyny pojawiają się również u osób niedbających o higienę jamy ustnej. Może także zdarzyć się, że zajady będą nietypowym objawem alergii na metale, z których wytwarzane są sztućce. Mogą wywołać je również złe nawyki i czynniki zewnętrzne, jak przykład częste oblizywanie ust, w szczególności przy niskich temperaturach i silnym wietrze.

Zapobieganie zajadom

Zajady, chociaż nieprzyjemne i bolesne, nie są dolegliwością, której nie da się zapobiec. Aby ustrzec się od zajadów, pamiętajmy o tym, aby aby w miesiącach jesienno-zimowych stosować odpowiednie balsamy ochronne i nie oblizywać ust przebywając na zewnątrz. Latem stosujmy kremy zawierające filtry UV, żeby ochronić delikatny naskórek przed działaniem promieni słonecznych. Ważna jest również odpowiednia dieta, zawierająca witaminę C i witaminy z grupy B - w szczególności B2, dzięki której błony śluzowe funkcjonują prawidłowo. Dbajmy również o higienę jamy ustnej, myjąc regularnie zęby i jamę ustną oraz wymieniając możliwie często szczoteczki do zębów.

Reklama

Sposoby na pękające kąciki ust

Istnieje kilka sposobów na to, aby złagodzić pieczenie wywołane przez zajady i przyspieszyć gojenie ranek powstałych w kącikach ust. Można wspomóc się w tym celu maścią zawierającą witaminę B2 i cynk, taką jak np. ZAJADEX ®, która złagodzi nieprzyjemne swędzenie, zwalczy drobnoustroje będące przyczyną problemu i skróci czas regeneracji ust. Taki preparat tworzy na skórze specjalną warstwę ochronną redukując uczucie dyskomfortu i pieczenia skóry. Z domowych sposobów na złagodzenie dolegliwości można wymienić smarowanie zaatakowanych przez zajady miodem, który ma również działanie przeciwzapalne. Podobny skutek może przynieść stosowanie czosnku (na zewnątrz lub od wewnątrz) czy aplikowanie pasty do zębów na piekące miejsca. Można sięgać po specjalne preparaty, dostępne bez recepty stworzone na bazie witaminy B2,D, drożdży i pantenolu. W trakcie leczenia zajadów unikajmy spożywania mocno doprawionych potraw, które mogą dodatkowo zaognić bolesne miejsca. Ograniczmy również cukry, które w przypadku infekcji grzybiczej staną się pokarmem dla wywołujących je drożdżaków.

Przy powracającym problemie z zajadami warto wybrać się do specjalisty, aby upewnić się, że nie są one objawem poważniejszych schorzeń, takich jak np. cukrzyca. Jednak już przy pierwszych objawach tej dolegliwości powinniśmy zastosować środki zaradcze, aby nie pozwolić zajadom zagościć na naszych ustach na dłużej.