Zęby pod szczególną opieką

Osoby, które zmagają się z problemem słabych, skłonnych do rozdwajania się i szczególnie narażonych na uszkodzenia włosów, powinny zadbać o to, by ich zęby były pod szczególną opieką specjalisty. Uszkodzenia struktury włosów mogą bowiem iść w parze ze zwiększonym ryzykiem występowania próchnicy. Skąd takie połączenie?

Reklama

- Podstawowym składnikiem budulcowym włosa jest keratyna. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ta grupa białek występuje również w szkliwie. Ich prawidłowa budowa jest jednym z warunków posiadania zdrowych, mocnych zębów – tłumaczy lek. stom. Monika Stachowicz z Periodent Centrum Leczenia i Profilaktyki Paradontozy w Warszawie. Jak wynika z najnowszych badań amerykańskich naukowców, mutacje genowe, które odpowiadają za nieprawidłową budowę keratyny, sprawiają, nie tylko włosy, ale i zęby są szczególnie narażone na uszkodzenia.

Słabe włosy, słabe zęby

Reklama

Badacze z Laboratory of Skin Biology, National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMS) pobrali próbki DNA od grupy 386 dzieci i 706 osób dorosłych i przebadali je pod kątem różnorodnych chorób włosów. Okazało się, że osoby, u których wykryto zaburzenia budowy włosów powiązane z keratyną 75, miały jednocześnie szkliwo zdecydowanie mniej odporne na rozwój próchnicy.

Powodem są aberracje w genach KRT75A161T oraz KRT75E337K. Oba geny, zaangażowane w tworzenie keratyny – białka o wysokiej odporności na czynniki fizyczne i chemiczne, mają wpływ zarówno na stan włosów, jak i szkliwa zębów. Dlatego osoby, które mają problemy z włosami, powinny w szczególny sposób zadbać o stan swojego uzębienia.

Warto zadbać o zdrowe nawyki

- Jeśli nasze zęby są podatne na rozwój próchnicy, powinniśmy pilnować tego, by regularnie odwiedzać dentystę i kontrolować stan uzębienia. Im wcześniej wszelkie niepokojące oznaki próchnicy uda się wykryć, tym łatwiej je wyleczyć. Obowiązkowo co pół roku należy również poddać zęby profesjonalnym zabiegom czyszczenia: skalingowi, piaskowaniu i polerowaniu. Zalegający na powierzchni zębów kamień to najlepsze środowisko dla rozwoju bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy i paradontozy – przestrzega stomatolog.

Osoby, które mają predyspozycje do problemów z zębami, powinny również zwracać uwagę na dietę. Należy unikać produktów, które mogą przyczynić się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy. Są to przede wszystkim gazowane napoje, soki owocowe o dużej zawartości cukru, słodycze, niektóre owoce, np. banany, winogrona, śliwki, a także przekąski typu chipsy, a także keczup.

- Jak pokazują wyniki badań, genetyka może wpływać na podatność zębów na rozwój próchnicy. Jednak warto pamiętać, że to przede wszystkim od naszej dbałości o właściwą dietę, prawidłową higienę jamy ustnej oraz profilaktykę zależy, czy schorzenie się pojawi – podsumowuje dr Stachowicz.