Do takich wniosków doszli uczeni z uniwersytetu w Grenoble. Przeprowadzili oni badanie z udziałem 114 mężczyzn w wieku od 18 do 44 lat. Wolontariusze zdradzali swoje preferencje smakowe oraz testowali różne dania. Następnie oddawali próbkę śliny do analizy, by wykazać ilość hormonów. Okazało się, że mężczyźni, którzy wybierali bardzo pikantne dania, mieli wysoki poziom testosteronu.

Reklama

Wysoki poziom męskich hormonów płciowych wiąże się z cechami typowymi dla samca alfa, tj. duży popęd seksualny, skłonność do zachowań agresywnych, chęć podejmowania ryzyka. Waśnie ta ostatnia cecha uwidacznia się w szukaniu mocnych wrażeń w smakowaniu różnych potraw.

Co istotne, nie ma dowodów na to, że spożywanie np. chilli wpływa na wzrost testosteronu u ludzi. Taką zależność wykazała inna grupa badaczy w eksperymentach na szczurach.

Wyniki badania zostały omówione na łamach „Physiology and Behaviour”.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Reklama