Naczynia wykonane z melaminy z pozoru nie są groźne, pod warunkiem, że wiemy, jak z nimi postępować. Jeśli lubisz zjeść gorącą lub kwaśną zupę z melaminowej miski, lepiej zmień swoje upodobania. Z badań naukowców z tajwańskiego uniwersytetu medycznego Kaohsiung wynika bowiem, że potrawy gorące lub kwaśne przyczyniają się do uwalniania melaminy z melaminowych powierzchni - donosi brytyjski dziennik "Daily Mail", powołując się na ustalenia uczonych.

Reklama

Co to oznacza? Melamina to substancja, która ma duży wpływ na zdrowie. Kiedy trafia do organizmu, może wywołać kamicę nerek.

U osób, które jadły gorące zupy z melaminowych misek wykryliśmy aż osiem razy wyższy poziom melaminy niż u osób korzystających z naczyń ceramicznych - wyjaśnia dr Chia-Fang Wu z zespołu badawczego.

Melaminie lekarze przyglądają się od dawna. Jest tania w produkcji, a naczynia z niej wykonane są wytrzymałe i elastyczne, jednak jej wpływ na ludzkie zdrowie stawia pod znakiem zapytania zasadność wykorzystywania jej do produkcji przedmiotów mających styczność z żywnością.

Reklama

Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że melamina podawana w jedzeniu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Kilka lat temu Chinami wstrząsnęła afera, kiedy okazało się, że wskutek skażenia mleka melaminą zmarło sześcioro dzieci, a około 300 tysięcy zachorowało.