Służby sanitarne przestrzegają także przed chorobami przenoszonymi drogą płciową.

Jak podkreślił w rozmowie z PAP rzecznik GIS Jan Bodnar, nie należy spożywać żywności przechowywanej w niewłaściwych warunkach termicznych. "Chodzi np. surowe, półsurowe mięso - jak befsztyk tatarski tzw. tatar, produkty na bazie surowych jaj - jak krem w ciastach, produkty mleczne - jak bita śmietana. Niewskazane jest również picie surowego mleka lub wody wątpliwej jakości, z nieznanego źródła, nieświeżej" - powiedział.

"Trzeba myć ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania, przed każdym posiłkiem, każdorazowo po wyjściu z toalety. Kuchnia powinna być chroniona przed owadami i innymi zwierzętami. Podczas przygotowywania powinniśmy oddzielać surowe mięso, drób od gotowej do spożycia żywności. Wskazane jest też dokładne mycie owoców leśnych przed ich spożyciem. Szczególnie jagód i nisko rosnących owoców, które mogą być zanieczyszczone odchodami lisa, co może wywołać zakażenie bąblowicą" - dodał Bondar.

Rzecznik GIS przypomniał też o konieczności systematycznego odrobaczania psów i mycia rąk po kontakcie ze zwierzętami.

Do najczęstszych chorób, których występowanie nasila się latem, należy salmonelloza. Zakażenie może przybierać różne postacie kliniczne w zależności od właściwości zarazka i dawki zakażającej oraz stanu odporności człowieka (u zdrowych osób zakażenie małą dawką może przebiegać bezobjawowo). Zwykle objawy to kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności, wymioty, odwodnienie. Znacznie cięższy przebieg obserwuje się u dzieci i osób w podeszłym wieku, a także z obniżoną odpornością. W zależności od dawki zakażającej objawy mogą rozwinąć się w czasie od 6 godzin do 7 dni od spożycia.

Inną z chorób, przed którą przestrzega GIS, jest jersinioza - występująca głównie u dzieci. Najczęstsze objawy to gorączka, bóle brzucha i biegunka, często z domieszką krwi. Pojawiają się 4-7 dni po zakażeniu i mogą trwać od 1 do 3 tygodni lub dłużej. U starszych dzieci i osób dorosłych występuje ból po prawej dolnej stronie brzucha i gorączka. Są to objawy, które są często mylone z zapaleniem wyrostka robaczkowego.

U niewielkiego procenta osób zakażonych występują komplikacje, tj. wysypka na skórze, bóle stawów, sepsa. Stwierdzono również zgony z powodu jersiniozy. Do zakażenia może dochodzić na skutek spożycia skażonej żywności, mleka i wody, poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami i zakażonymi ludźmi.

Groźna jest także bąblowica, powodowana przez larwy gatunku tasiemca, osiedlające się w narządach wewnętrznych. Postać dojrzała tasiemca występuje w jelitach domowych i dzikich zwierząt mięsożernych. Źródłem zarażenia w warunkach polskich są psy i lisy rozsiewające jaja tasiemca.


GIS przypomina, że bliski kontakt z przyrodą sprzyja chorobom przenoszonym przez kleszcze. Warto więc zabezpieczyć się w środki odstraszające kleszcze, a udając się do lasu, pamiętać o zabezpieczeniu skóry rąk i nóg. Po powrocie z lasu należy dokładnie obejrzeć całe ciało, aby mieć pewność, że jest wolne od kleszczy.

Kleszcza trzeba jak najszybciej usunąć. Można użyć do tego pęsety. Należy mocno chwycić kleszcza, blisko skóry i pewnym ruchem go oderwać (nie wolno obracać). W skórze nie mogą pozostać części owada. Nie powinno się używać oleju, kremu, wazeliny itp. W przypadku problemów z usunięciem kleszcza, trzeba zgłosić się do lekarza.